Wanita yang didakwa menghina Islam semasa persembahan open-mic di Crackhouse Comedy Club, Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur baru-baru ini menerima kutipan dana lebih dua pertiga daripada jumlah ikat jamin yang ditetapkan mahkamah.

Peguam wanita itu, Siti Nuramira Abdullah berkata, setakat Ahad (17 Julai), kira-kira RM15,000 berjaya dikutip secara crowdfunding.

R. Sivaraj menjangkakan ia akan mencapai sasaran RM20,000 untuk membayar jaminan anak guamnya.

Menurutnya, penderma dari seluruh dunia menghubungi pasukannya dan menyatakan minat untuk menderma bagi kes undang-undang Siti Nuramira.

Beliau memberitahu portal berita FMT bahawa jaminan itu dijangka dibuat pada Isnin (18 Julai) pada pukul 9 pagi.

“Sebaik sahaja kes itu selesai dan wang jaminan dikeluarkan oleh mahkamah, wang yang dibiayai ramai itu akan dikembalikan kepada pendermanya,” tambahnya.

Pada Rabu (13 Julai), Siti Nuramira mengaku tidak bersalah atas pertuduhan menghina Islam dengan mengaku beragama Islam dan menghafaz 15 juzuk al-Quran sebelum menanggalkan tudung dan baju kurung di Crackhouse Comedy Club pada 4 Jun lalu.

Siti Nuramira, 26, didakwa mengikut Seksyen 298A Kanun Keseksaan kerana menyebabkan ketidakharmonian, perpecahan, permusuhan, kebencian atau niat jahat, atau menjejaskan pemeliharaan keharmonian atau perpaduan, atas alasan agama.

Dia dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada 13 Julai lalu.

Hakim membenarkan tertuduh diikat jamin RM20,000 dengan seorang penjamin.

Dia berdepan hukuman penjara maksimum lima tahun jika sabit kesalahan. — The Star

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published.