Diminta ‘ingat anak’ beberapa kali

Melaka: “Ketika itu cuma risau jika betul dia nekad untuk terjun dan bimbang perkara tidak elok berlaku saya terus menghubungi pihak bomba untuk meminta bantuan.”

Begitulah kata-kata saksi kejadian yang hanya ingin dikenali sebagai Nadia, 31, menceritakan detik cemas wanita cuba terjun dari pangsapuri di Pertam Jaya, di sini, hari ini.

Dalam kejadian kira-kira 1 tengah hari itu, wanita berusia 29 tahun yang juga penghuni pangsapuri berkenaan dikatakan cuba terjun dengan berdiri di luar balkoni unit kediamannya di tingkat enam.

Nadia yang juga penghuni di pangsapuri berkenaan berkata, dia yang ketika itu berada di dalam rumah berhadapan blok kediaman wanita terbabit terdengar bunyi bising sebelum menjenguk ke arah luar.

“Sebaik membuka pintu dan menjengah keluar saya melihat wanita terbabit sudah berdiri di luar balkoni rumahnya dengan berpegang di penghadang besi.

“Manakala seorang lelaki yang berada di tingkat bawah menjerit ‘sesiapa minta tolong’ serta turut mengatakan ‘ingat anak’ beberapa kali,” katanya.

Ujarnya, ketika itu belum ada penghuni yang menyedari kejadian bagaimanapun tidak lama kemudian beberapa individu mula kelihatan dan turut cuba menenangkan wanita terbabit.

Sementara itu, Pegawai Perhubungan Awam Jabatan Bomba dan Penyelamat negeri, Penolong Penguasa Bomba Soon Wee Kiang berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan pada 1.14 tengah hari sebelum jentera bomba dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Padang Temu dan Bukit Katil bersama lapan anggota termasuk komander operasi bergegas ke lokasi kejadian.

“Sebaik tiba di lokasi mendapati benar terdapat seorang wanita ingin terjun dari bangunan dan usaha memujuk mangsa dijalankan. Pasukan bomba mengalami kesulitan apabila pintu rumahnya terkunci.

“Bagi mengelakkan sebarang kemungkinan dan langkah berjaga- jaga dengan dibantu orang awam kanvas dibentangkan sebelum mangsa berjaya diselamatkan 2.46 petang,” katanya.

Menurutnya, tiada sebarang kecederaan dilaporkan dan mangsa kemudian diserahkan kepada pihak polis untuk tindakan lanjut.

▶️Harian Metro

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *