Pada tahun 2019, pihak media di Korea Selatan telah melaporkan berita secara rasmi tentang pembongkaran identiti sebenar pembunuh bersiri Hwaseong yang telah menjadi rahsia selama 33 tahun. Berbeza pula dengan kes The Frog Boys yang masih kekal misteri. Mungkinkah akan adanya sinar untuk kes ini atau ia akan kekal sebagai kisah misteri yang bakal tidak berpenghujung.

    Kisahnya bermula pada 26 Mac 1991 apabila lima orang budak lelaki iaitu Cheol Won (13 tahun), Jo Ho-Yeon (12 tahun), Kim Yeong Gyu (11 tahun) , Park Chan-in (10 tahun) dan Kim Jong-Sik (10 tahun) telah keluar dari rumah mereka untuk pergi menangkap katak di sekitar Mount Waryong yang jaraknya hanya lima batu dari kawasan perkampungan mereka. Tatkala mereka keluar itu tiada apa yang perlu dirisaukan oleh orang tua mereka kerana masing-masing sudah mahir dengan selok belok kawasan tersebut.

    Namun pada kemudiannya lima sekawan itu gagal untuk pulang kembali ke rumah mereka. Jadi, ibu bapa mereka semua yang berasa bimbang pun keluar untuk melakukan pencarian. Disebabkan tiada petunjuk langsung yang berjaya ditemui, maka ibu-bapa budak-budak tersebut bertindak untuk membuat laporan polis.

Bertindak atas laporan itu, pihak berkuasa terus melancarkan operasi mencari dan menyelamat secara besar-besaran. Berita kehilangan mangsa yang telah mendapat liputan meluas daripada pihak media itu juga turut mendapat perhatian Presiden Korea Selatn iaitu Roh Tae. Beliau telah mengeluarkan arahan kepada 300 000 orang anggota polis untuk turut serta dalam operasi pencarian.

    Jutaan risalah bertebaran di setiap pelosok daerah di Korea Selatan. Malah, wang ganjaran berjumlah 5 juta won ditawarkan kepada mereka yang berjaya menemui mangsa. Pada masa sama, ibu bapa mangsa juga terpaksa berhenti kerja demi melakukan kerja-kerja pencarian anak mereka secara berterusan. Statistik kasarnya, kerja-kerja pencarian di Mount Waryong telah dilakukan lebih daripada 500 kali.

    Walaupun pelbagai usaha dibuat, namun operasi pencarian tersebut tetap menemui jalan buntu. Apa yang lagi merumitkan keadaan adala pihak polis menjadi tertekan akibat sering menerima maklumat dan bukti palsu. Bahkan ada individu yang sanggup mengambil kesempatan melalui panggilan palsu -dengan memberitahu budak-budak yang telah menjadi mangsa penculikan itu sudah pun mati ekoran kekurangan zat makanan.

Hinggalah pada 26 September 2002, pihak polis ada dihubungi oleh seorang lelaki yang mndakwa telah menemui beberapa pasang kasut dan helaian pakaian yang dipercayai sebagai milik mangsa. Bertindak atas maklumat tersebut, pihak polis segera melakukan pencarian di lokasi seperti yang telah diberitahu. Pencarian itu ternyata tidak sia-sia apabila mereka berjaya menemui sebuah kubur cetek. Selepas proses penggalian dibuat, tulang rangka semua mangsa dilihat saling berhimpit antara satu sama lain. Jadi, kesimpulan awal yang boleh dibuat oleh pihak polis berhubung dengan punca kematian mangsa adalah disebabkan hiportemia. Teori ini bagaimanapun ditentang oleh ibu bapa mangsa memandangkan mangsa yang telah menanggalkan pakaian mereka. Seperkara lagi yang agak membingungan adalah dengan kenyataan lokasi penemuan mayat yang hanyalah kira-kira dua kilometer dari rumah. Bagaimana perkara sedemikian boleh berlaku sedangkan kerja-kerja pencarian telah dilakukan sebanyak beratus-ratus kali.

Berdasarkan laporan bedah siasat mendapati tiga daripada tengkorak mangsa mempunyai kesan keretakan akibat dihentak dengan objek tumpul. Terdapat juga kesan darah serta lubang pada tengkorak menandakan berkemungkinan ada berlakunya tembakan. Konkluksi mangsa The Frog Boys sah mati dibunuh.

pada tarikh 25 Mac 2004. Tengkorak semua mangsa juga telah didermakan oleh keluarga mereka kepada Universiti Gyeongbuk untuk dijadikan sebagai kajian forensik.

    Pada perkembangan lain, pihak polis telah menjalankan siasatan berasingan untuk mengenal pasti identiti seorang lelaki yang sempat membuat panggilan misteri kepada sebuah akhbar tempatan bertarikh 25 September 2002 iaitu pada sehari sebelum penemuan tulang rangka mangsa. Menerusi panggilan tersebut, lelaki yang suaranya digambarkan seperti berusia 40an itu memberitahu,

    “Kamu akan menemui mayat semua mangsa di Mount Waryong”.

 Meskipun pihak polis mempergiatkan untuk menjejaki ID panggilan itu, identiti lelaki tersebut masih lagi gagal untuk dikenal pasti.

    Pada tahun 2006, had statut untuk kes ini telah tamat. Ini bermaksud jika pelaku berjaya ditangkap sekalipun, dia tidak akan lagi boleh didakwa. Bagaimanapun, undang-undang statut itu dipinda semula oleh kerajaan Korea Selatan pada tahun 2015. Jadi, masih ada harapan untuk keluarga mangsa mencari kebenaran serta menegakkan keadilan.

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *