Pemergian vokalis kumpulan XPRC, Mael atau nama sebenarnya Syed Ismail Syed Ibrahim semalam sememangnya mengejutkan banyak pihak terutamanya peminat kumpulan rock lagenda tersebut.

Antara yang diberi peluang berkongsi cerita berkenaan Allahyarham adalah penyanyi senior, Dato’ Hattan sewaktu dihubungi bilik berita sebuah stesen televisyen.

Temu bual dibuat secara siaran langsung
Namun begitu, tular di media sosial potongan video temu bual menerusi panggilan telefon dan disiarkan secara langsung di televisyen berkenaan tindakan Dato’ Hattan sound dan ‘menyekolahkan’ pembaca berita yang bertanyakan soalan kepadanya.

Emosi pula bila orang tak boleh jawab
Penyanyi lagu Mahligai Syahdu itu seakan emosi apabila pembaca berita gagal menjawab dengan tepat pencipta lagu-lagu kumpulan XPDC dan mempersoalkan mengapa pesonaliti TV itu tidak membuat research dahulu sebelum menemu bualnya.

Selepas pembaca berita berkenaan mengucapkan terima kasih kerana memberi sedikit ucapan takziah diatas pemergian Allahyarham Mael, Hattan secara tiba-tiba memutuskan panggilan telefon.

Panggilan telefon dimatikan serta merta
Tindakan tersebut telah mengundang pelbagai kecaman daripada netizen yang merasakan perbuatan penyanyi senior itu kurang beradab.

Mana tidaknya, panggilan telefon itu telah ditonton dan didengar secara langsung dan pastinya membuatkan pembaca berita itu malu.

“Kenapa nak tegur sampai memalukan?”
Ruangan Instagram Hattan juga telah dipenuhi komen dari netizen yang menyelar tindakannya kerana menjatuhkan air muka pembaca berita terbabit.

Mereka juga menasihati Hattan supaya tidak terlalu ‘kekwat’ kerana tidak semua orang mengetahui tentang industri muzik dengan lebih mendalam serta pembaca berita tersebut hanya menjalankan tugas dan bukanlah seorang wartawan hiburan.

Sumber: OMM

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *