Pernah atau tidak anda tengah syok memasak tiba-tiba gas habis?

Pasti ada di antara kita yang pernah mengalami situasi ini bukan? Sudahlah tengah lapar, lambat pula kalau nak tunggu orang datang hantar. Anda tidak perlu risau lagi sebab lepas ni anda sudah boleh memasak walaupun tiada gas. 

Baru-baru ini, tular sebuah video di TikTok berkenaan seorang wanita berkongsi ‘backup plan’ untuk memasak kalau gas tiba-tiba habis telah mendapat perhatian ramai. 

Guna tiga benda ni sahaja, dah boleh masak macam-macam

Menerusi video yang dimuat naik oleh @miss_donyaa, kelihatan dia sedang menunjukkan cara memasak apabila gas habis dengan menggunakan beberapa barangan yang ada di rumah. 

Apa yang anda perlukan adalah loyang, kain dan minyak masak terpakai. Pertama sekali, gumpalkan kain sehingga menjadi bentuk bulat dan masukkanya ke dalam loyang. Kemudian, isi loyang tersebut dengan minyak masak terpakai. Hidupkan api dan siap!

Pada akhir video itu, kelihatan wanita itu sedang memasak steamboat bersama keluarganya dengan menggunakan teknik tersebut. Dia juga berpesan supaya sentiasa mengutamakan keselamatan kerana teknik ini melibatkan penggunaan api. 

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *