Kartun dan kanak-kanak memang tak dapat dipisahkan. Cerita yang penuh berwarna-warni dan karakter yang comel secara tidak langsung mempengaruhi perkembangan emosi dan mental kanak-kanak yang menonton.

Namun, merisaukan apabila kanak-kanak terpengaruh dengan karakter cerita yang ditonton sehingga membawa kecederaan seperti yang berlaku di Hunan, China baru-baru ini.

Seorang budak lelaki telah terjun dari rumahnya di tingkat 26 sebuah apartment sambil memegang sekaki payung, meniru gaya kartun yang disaksikan di televisyen.

Menurut sumber Mothership, insiden tersebut berlaku pada 26 Mei lalu ketika neneknya iaitu penjaga budak itu keluar untuk menjemput kakaknya.

Difahamkan, ibunya bertugas di bandar berlainan sementara bapanya sering ke luar negara atas tugasan kerja.

Sering tonton kartun Tom And Jerry

Budak lelaki itu didakwa sering menonton kartun Tom And Jerry dan membayangkan dia mampu untuk mendarat dengan selamat menggunakan payung, lapor Oriental Daily.

Peakpx 1

Sumber: peakpx

Disebabkan berat badan budak itu ringan dan terjatuh di atas sebuah pokok besar, dia hanya mengalami patah tangan kanan. Budak itu selamat dan kini dirawat di sebuah hospital di sana.

Kejadian itu telah menjadi buah mulut netizen yang berdebat menyalahi kartun yang ditonton sehingga menyebabkan budak itu terpengaruh untuk melakukan aksi yang serupa.

Ada juga yang menyalahi penjaganya kerana tidak menutup tingkap balkoni semasa budak tersebut berada di rumah.

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *