STRESA, Itali – 5 warga Israel disahkan antara 14 yang terkorban dalam nahas kereta kabel di kawasan pergunungan di tepi Tasik Maggiore, demikian menurut perkhidmatan kecemasan.

Pasangan Israel yang tinggal di Itali itu dilaporkan maut bersama seorang anak sementara seorang lagi anak mereka yang berusia lima tahun kini berada dalam kritikal dengan pendarahan di bahagian otak dan patah kaki.

Seorang kanak-kanak Itali berusia sembilan tahun adalah antara yang terkorban dengan jumlah maut dijangka meningkat akibat tragedi ini.

Presiden Itali, Sergio Mattarella dan Perdana Menteri Itali, Mario Draghi beserta pemimpin Kesatuan Eropah (EU) lain menzahirkan rasa takziah mereka kepada keluarga mangsa terlibat dalam nahas itu.

Perjalanan kereta kabel selama 20 minit yang popular di kalangan pelancong menghubungkan Stresa dengan puncak gunung Mottarone sepanjang 1,500 meter.

Kementerian infrastruktur mengatakan dalam satu kenyataan bahawa kemalangan itu berlaku sekitar jam 12:30 malam (waktu tempatan) dengan 15 penumpang di atas kapal dan kapasiti maksimum 35 orang berada sekitar 100 meter dari puncak.

Kementerian turut mengatakan kemalangan itu dipercayai disebabkan oleh kabel yang pecah berhampiran bahagian atas laluan.

Datuk Bandar Stresa, Marcella Severino memberitahu kereta kabel mula bergerak ke belakang dan mungkin melanggar tiang sebelum terjunam di tengah hutan. – AFP

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *