Dr Mahathir Mohamad tidak mahu menjadi perdana menteri untuk kali ketiga kerana sudah terlalu tua namun bersedia memberikan nasihat mengenai apa yang diperlukan oleh negara.

“Sekiranya saya masih muda, saya boleh menjadi perdana menteri lagi, tetapi saya sekarang berusia 95 tahun. (Tetapi) saya masih mempunyai peranan dan berharap dapat memberi nasihat tentang apa yang harus mereka lakukan.

“Saya rasa saya tidak seharusnya menjadi perdana menteri untuk kali ketiga,” kata bekas perdana menteri itu kepada Bernama.

Mahathir berkhidmat sebagai perdana menteri sebanyak dua kali – pertama sebagai pemimpin Barisan Nasional (BN) selama 22 tahun dan kemudian sebagai Pengerusi Pakatan Harapan (PH) selama 22 bulan selepas pilihan raya 2018.

Dilahirkan pada 10 Julai 1925, Mahathir turut memegang rekod sebagai perdana menteri tertua di dunia ketika dia dilantik semula pada Mei 2018.

Dalam hal lain, Mahathir masih menaruh harapan untuk masyarakat antarabangsa mengisytiharkan peperangan sebagai jenayah.

Namun, usaha beliau merealisasikan matlamat itu dikekang atur cara sibuk menangani perkara lain.

“Ketika saya menjadi perdana menteri untuk kali kedua, saya bekerja 18 jam sehari. Bahkan sekarang saya mempunyai terlalu banyak perkara di kepala, sebagai pemimpin dalam parti baharu,” kata Mahathir.

“Saya rasa perang adalah primitif…anda mahu menyelesaikan masalah, (tetapi) anda membunuh seseorang,” katanya, sambil menambah Yayasan Kuala Lumpur Untuk Kriminalisasi Perang yang dimulakannya masih ada, tetapi tidak aktif.

Mahathir mengatakan beliau tidak dapat meneruskan matlamatnya itu kerana dia sendiri sibuk dengan banyak organisasi lain, termasuk parti yang diasaskannya, Pejuang.

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *