Laman sosial Twitter dan Facebook rasmi Jabatan Kerja Raya (JKR) Kuala Langat semalam diserang netizen yang mendakwa pihak berkuasa itu pilih kasih dalam menyelesaikan masalah jalan berlubang dan tidak rata yang dialami antara rakyat biasa dengan orang kenamaan.

Rata-rata mereka menyatakan rasa tidak puas hati apabila JKR Kuala Langat membuat permohonan maaf kepada Menteri Sains Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin Abu Bakar.

Ahli Parlimen Rembau itu ce­dera apabila terjatuh ketika melalui jalan yang tidak rata dan berlubang semasa berbasikal di Jalan Kampung Sri Cheeding, Banting pada pukul 11 pagi kelmarin.

Permohonan maaf itu dibuat ketika JKR Kuala Langat membalas ciapan Twitter Khairy kira-kira lima jam selepas beliau di­timpa kemalangan.

Lebih membuatkan netizen ‘panas’ apabila JKR Hulu Langat tidak memerlukan laporan atau masa berhari-hari untuk membaiki dan menurap jalan tersebut.

Ada pula menyindir de­ngan meminta lebih ramai menteri menjalankan aktiviti berbasikal di Kuala Langat bagi menyelami pemasalahan rakyat.

“Saya syorkan menteri ba­nyakkan aktiviti berbasikal di Kuala Langat, makin ramai menteri berbasikal makin elok jalan. Mungkin sifar lubang, tar cantik dan sebagainya,” katanya.

Tidak kurang juga memuatnaik gambar berserta basikal kanak-kanak seolah-olah individu berkenaan sudah melanggar lubang dan mohon JKR mohon maaf kepadanya secepat mungkin.

Dalam pada itu, rata-rata akaun kumpulan di Facebook juga mempermainkan isu permohonan maaf tersebut termasuk My Kuala Langat yang mengkhususkan kepada penduduk di daerah itu dengan mempamerkan lokasi-lokasi kejadian berkaitan lubang jalan raya.

“Semua ini kemalangan akibat langgar lubang dan yang menariknya semua ini hanya melibatkan rakyat biasa, bukan menteri. Tapi kenapa Jabatan Kerja Raya Daerah Kuala Langat tak pernah ada sedikit pun rasa minta maaf?” soal pengenda­linya.

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *