Usahawan kosmetik dalam buruan, Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman atau Nur Sajat dikatakan ditahan pihak Imigresen Thailand di Bangkok 8 September lalu, setelah mendapati pasport antarabangsa Malaysianya sudah dibatalkan.

Harian Metro hari ini memetik sumber sebagai mendakwa Nur Sajat, 36 tahun, ditahan di sebuah kondominium mewah di Bangkok bersama seorang lelaki yang juga berperwatakan wanita warga Thailand.

Dia dikatakan sedang menunggu kebenaran Suruhanjaya Tinggi Bangsa-Bangsa Bersatu Mengenai Pelarian (UNHCR) untuk berpindah ke Australia.

Memetik laporan itu sumber memaklumkan semakan imigresen Thailand mendapati pasport Nur Sajat dibatalkan kerajaan Malaysia.

“Dia kemudian menyerahkan kad UNHCR dan memaklumkan adalah seorang pelarian. Hasil soal siasat dilakukan pegawai imigresen Thailand, Nur Sajat memaklumkan dia sedang mendapatkan kebenaran berpindah dan berlindung di Australia.

“Semakan mendapati Nur Sajat memperoleh kad UNHCR yang dikeluarkan ibu pejabat badan itu di Bangkok,” katanya.

Pihak berkuasa Thailand dilaporkan memburu Nur Sajat berdasarkan maklumat dikongsikan Polis Diraja Malaysia (PDRM) awal Mac lalu, sebelum berjaya mengesan lokasi persembunyian Nur Sajat iaitu di sebuah kondo mewah di tengah Bangkok pada 4 Jun lalu.

“Selepas risikan dan intipan dilakukan, pada 8 September sekitar jam 6 petang (waktu Thailand) serbuan dilakukan di lokasi persembunyiannya.

“Hasilnya, Nur Sajat ditahan dan semakan pihak imigresen Thailand mengesahkan dia adalah individu yang melarikan diri serta dikehendaki pihak berkuasa Malaysia,” kata sumber itu.

Menurutnya, Nur Sajat kemudiannya dibawa dan ditahan di Ibu Pejabat Imigresen Cawangan Pembanterasan Pendatang Tanpa Izin Thailand atas kesalahan berkaitan imigresen.

“Pada 9 September atas kesalahan itu, Nur Sajat didakwa di mahkamah Thailand. Nur Sajat bagaimanapun dibebaskan pada 10 September dengan jaminan AS$2,000 (RM8,343) yang dibuat seorang warga tempatan.

“Wang itu dibayar oleh seorang kenalannya dikenali sebagai Misha yang dilaporkan terbang ke Thailand untuk urusan jaminan Nur Sajat,” katanya.

Ditanya di manakah Nur Sajat kini berada, sumber itu memaklumkan, Nur Sajat masih berlindung di kondominium mewah di tengah ibu kota Bangkok itu.

“Walaupun dia dibebaskan dengan jaminan, Nur Sajat diarahkan untuk hadir ke pejabat imigresen Thailand setiap 14 hari,” katanya.

Menjawab soalan wartawan, sumber itu memaklumkan, pihak berkuasa Malaysia sedang berunding dengan kerajaan Thailand untuk membawa pulang Nur Sajat ke negara ini.

“Usaha membawanya pulang untuk menghadapi perbicaraan di Mahkamah Tinggi Syariah di Selangor atas kesalahan berpakaian wanita yang dilakukannya di Shah Alam pada tahun 2018 itu sedang berlangsung.

“Rundingan agak sukar tetapi kita tetap optimis untuk membawanya pulang. Sukar disebabkan ada campur tangan pihak antarabangsa membabitkan negara dan pertubuhan tertentu yang menghalangnya,” katanya.

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *