Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Tan Sri Muhyiddin Yassin ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pukul 1 petang tadi.

Perkara itu disahkan SPRM menerusi kenyataan akhbar dikeluarkan sebentar tadi.

Ini bermakna, Muhyiddin akan bermalam di lokap Ibu Pejabat SPRM di sini malam ini sebelum dibawa ke Mahkamah Kuala Lumpur untuk didakwa esok pagi.

Menurut SPRM, bekas Perdana Menteri itu ditahan selepas hadir memberi keterangan dan dirakam percakapan bagi melengkapkan proses siasatan akhir berhubung projek Jana Wibawa dan isu berkaitan.

“Sehubungan itu, SPRM juga mendapat izin mendakwa daripada Pejabat Peguam Negara bagi menuduh Muhyiddin atau nama sebenarnya Mahiaddin di Mahkamah Kuala Lumpur esok pagi.

“Muhyiddin bakal menghadapi beberapa pertuduhan mengikut Seksyen 23 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (ASPRM) 2009 dan Seksyen 4(1)b Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA) 2001,” katanya.

Muhyiddin hadir di Ibu Pejabat SPRM, di sini, pukul 11.15 pagi tadi bagi memberi keterangan dipercayai berkaitan kes salah guna dana kerajaan Program Jana Ekonomi Pemerkasaan Kontraktor Bumiputera Berwibawa (Jana Wibawa)

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *