Ruangan komentar di Facebook milik Presiden Joko Widodo dipenuhi oleh netizen Malaysia secara mendadak. Mereka menulis komen agar Presiden Joko Widodo menyampaikan pesan warga Malaysia kepada Perdana Menteri Tan Sri Muhyidin Yassin yang tengah berada di Indonesia.

Pertemuan antara PM Malaysia dan Presiden Indonesia itu untuk membahas berbagai hal, termasuk kudeta serta kembalinya junta militer di Myanmar.

Malangnya ribuan netizen Malaysia menyerbu posting gambar yang dimuat naik di laman Facebook Jokowi mengutuk keras akan kedatangan PM Malaysia ke Indonesia di waktu seluruh dunia masih berdepan dalam situasi pandemik Covid-19.

Apa yang lenbih malang ketika netizen Malaysia menghamburkan kata-kata penghinaan terhadap PM sendiri tiada bayang atau akaun pemilik daripada PPBM, ARMADA mahupun JKOM bertandang untuk mempertahan nama baik PM yang teruk dikecam di ruangan komen tersebut.

“Muiding tak layak berbicara pasal demokrasi,” komentar Awang Matali.

“Suruh dia pulang. Rakyat Malaysia tengah susah covid semakin meningkat.. Dia suruh orang tak keluar rumah. Dia pula keluar negeri gawat ni Pak,” balas Jimmy Hart.

“Pak Jokowi jaga-jaga pintu belakang istana presiden okay. Takut-takut nanti geng Yidin sembab masuk ikut pintu belakang rampas kuasa,” timpal Najib Zainal.

“Pak Jokowi awasi pintu belakang istana takut nanti ada genderuwo menabrak pintunya,” sahut warganet lain.

“Ambilian saja itu Muhyidin Pak, gak guna,” tukas Mustapa Mendung.

Baca juga di sini: https://www.thethirdforce.net/netizen-indonesia-hairan-muhyiddin-dikecam-teruk-di-facebook-presiden-joko-widodo/

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *