Senario kenaikkan harga barang ini menggusarkan hati orang ramai yang sudah terjejas akibat pandemik Covid-19 dan setakat ini tidak nampak pendekatan yang proaktif diambil kerajaan Ismail Sabri dalam menangani permasalahan tersebut.

Walaupun penularan Covid-19 sudah semakin reda sedikit hasil perancangan kerajaan Perikatan Nasional (PN) terdahulu yang kemudiaan diteruskan oleh Ismail Sabri, namun orang ramai kini sudah mula merungut kerana harga keperluan barangan harian asas yang naik secara tiba-tiba.

Sebelum ini, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Seri Alexander Nanta Linggi menyatakan kenaikan harga ayam dan sayur-sayuran berpunca peningkatan kos operasi syarikat penternakan, kos import, kenaikan harga baja dan racun antara punca menyumbang kepada kenaikan harga produk itu di pasaran ketika ini.

“Beberapa pelan tindakan sedang dirangka melibatkan ketiga-tiga kementerian (Kementerian Kewangan dan Kementerian Pertanian dan Industri Makanan) dan saya amat berharap tindakan ini dapat dilaksanakan dengan secepat mungkin bagi membantu pengguna dan peniaga yang terkesan teruk,” kata Nanta menerusi kenyataan di Facebook pada 25 Nov lepas.

Kenaikan harga barang basah itu sebenarnya turut merunsingkan para peniaga dan mengatakan kenaikan itu tidak dapat dielakkan atas beberapa faktor terutama daripada pihak pembekal.

Pengerusi Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Melayu Wilayah Persekutuan (PPPKMWP) Mohammad Pandu Insani Yahya berkata berikutan itu peniaga juga terpaksa mengeluarkan modal tinggi untuk mendapatkan barangan tersebut menyebabkan berlaku sedikit kenaikan harga.

“Apabila kami beli pun harganya sudah meningkat, kos kenaikan itu juga terpaksa ditanggung pembeli namun saya harapkan peniaga janganlah ambil kesempatan untuk naik harga melambung.
“Kadang-kadang kami rugi apabila pembeli tidak membeli barangan kami,” katanya lapor Bernama.

Ismail Sabri mengangkat sumpah jawatan pada pada 21 Ogos lalu susulan kemelut politik yang dicetuskan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi bersama 15 Ahli Parlimen yang lain menarik sokongan terhadap Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Susulan langkah tersebut, Muhyiddin menamakan Ismail Sabri sebagai penggantinya dan mengakibatkan Zahid terpaksa akur dengan langkah tersebut walaupun pada awalnya merancang menjatuhkan kerajaan Perikatan Nasional (PN) dengan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dianggapnya sebagai seorang cikgu.

Sementara itu di ibu kota, sekumpulan pemuda parti Amanah dan biro mobilisasi parti itu turun ke jalan raya hari ini untuk melakukan flash mob di 14 lokasi di seluruh negara bagi menyuarakan bantahan terhadap kenaikan harga barangan keperluan asas.

Flash mob itu diadakan secara rentak kira-kira pada jam lima petang tadi termasuk di sekitar kompleks beli-belah Sogo di Kuala Lumpur, yang disertai kira-kira 20 orang diketuai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Taman Templer Sany Hamzan.

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *