Beberapa hari lepas viral di laman media sosial perkongsian mengenai seorang pakcik warga emas yang dirakam ketika sedang menjual air kelapa.

Perkongsian tersebut bukan sahaja mendapat perhatian dan simpati ramai malah membuatkan ramai dalam kalangan warganet yang tampil menghulurkan bantuan.

Walaupun ramai yang membantu dan menyatakan simpati, namun ada juga segelintir warganet yang dilihat mempersoalkan tanggungjawab mereka dalam menjaga kebajikan pakcik berkenaan.

Tidak mahu perkara tersebut terus berlarutan dan menimbulkan salah faham dalam kalangan orang ramai, salah seorang wakil daripada keluarga lelaki tersebut kemudiannya tampil menjelaskan situasi sebenar.

Menurut individu yang hanya mahu dikenali sebagai @balqishmazlan itu, warga emas tersebut yang dikenali dengan ‘Atok Long’ mempunyai sebuah perniagaan iaitu menyediakan servis kanopi namun disebabkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilanjutkan beliau telah melibatkan diri di dalam perniagaan menjual air kelapa.

“Saya tiada niat lain selain membantu keluarga ini. Atok Long ini dia ada perniagaan kanopi, jadi faham-fahamlah apabila sudah PKP, business dia jat0h macam mana. Betullah apa yang dia kata, dia mempunyai anak dan cucu. Cucu pula dijaga oleh nenek.

“Saya nak tekankan yang Atok Long memang seorang yang kuat dan suka bekerja. Dia sejenis yang tidak boleh duduk diam. Ada sahaja kerja yang ingin dibuat. Anak-anak beliau sudah pesan banyak kali untuk duduk rumah namun beliau masih berdegil hendak membuat kerja,” jelas beliau melalui untaian (thread) berikut.

Menurut beliau, disebabkan oleh itu, anak-anak kepada ‘Atok Long’ tersebut tidak dapat lakukan apa-apa selain akur atas permintaan beliau ingin bekerja.

Sedih atas keca man yang dilem parkan

Apabila perkara tersebut viral di seluruh media sosial, ahli keluarga bagi ‘Atok Long’ tidak berapa senang kerana mereka jelasnya masih berkemampuan untuk membiayai keperluan warga emas tersebut.

“Mereka bersedih atas semua kecaman dan tohmahan yang dilem parkan terhadap diri mereka. Yang menyatakan mereka tidak reti menjaga kedua ibu bapa. Mereka menangis atas kecaman yang diberikan sampai mereka berasa ketakutan.

“Nasihat saya, tidak salah memberikan bantuan kepada orang yang nampak di dalam kesusahan tetapi adalah satu tanggungjawab kita sebagai manusia untuk menjaga mulut dari berkata kata keji.

Menolong orang itu amalan yang baik, namun andaian yang melampau tanpa soal siasat adalah buruk,” jawab beliau.

Justeru, beliau berharap selepas dari perkara ini, setiap kali jika ternampak kisah-kisah yang seakan seperti ini dipersilakan untuk menolong namun simpanlah kata-kata berbentuk negatif di dalam hati sahaja kerana kita tidak tahu akan perkara sebenar.

Diharap dengan perk0ngsian ini, ia dapat membantu menjawab persoalan serta andaian dari rata-rata rakyat Malaysia berkenaan isu tersebut. – Sumber dipetik dari The v0cket, Twitter@balqishmazlan

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *