Mungkin hari ini ramai yang lebih mengenali Ridzuan Hashim sebagai pelakon, namun ramai yang tidak tahu pelakon tinggi lampai ini sebenarnya terlebih dahulu dikenali sebagai model sebelum menceburi bidang lakonan.

Memulakan kerjayanya dalam bidang peragaan sekitar pada tahun 1981, apabila diberi peluang untuk terlibat dalam bidang peragaan oleh pihak terbabit yang tertarik dengan ketampanan dan personaliti yang dimiliki.

Pada usia yang baru mencecah 21 tahun, Ridzuan ketika itu sedang tercari-cari bidang pekerjaan yang sesuai dengannya setelah menarik diri daripada pasukan bola sepak yang disertainya sebelum itu, menerima tawaran tersebut untuk menimba pengalaman.

“Pada asalnya minat saya kepada sukan bola sepak dan pernah bercita-cita nak main secara profesional apabila menyertai Pasukan Bola Melayu Wilayah Persekutuan, tetapi atas sebab faktor kewangan tidak begitu mengizinkan waktu itu, saya beralih bidang.

“Mungkin kerana kelebihan fizikal dimiliki, saya mendapat peluang untuk jadi model di pentas peragaan dan terlibat dengan pelbagai acara fashion show selama beberapa tahun.

“Peluang lebih besar datang apabila saya ditawarkan pula untuk buat iklan komersial di TV dengan bayaran yang jauh lebih lumayan, malah waktu kerjanya juga tidak terlalu panjang menjadikan ia motivasi terbaik untuk saya meneruskan kerjaya itu,” katanya.

Menjadi pilihan kebanyakan jenama produk ketika itu, wajah kacak Ridzuan pernah tampil dalam hampir 40 iklan komersial di kaca TV, antaranya Amanah Saham Nasional, Benson & Hedges, Panasonic, Marlboro, Levi’s dan sebagainya.

“Pada era itu, siaran iklan memang begitu menguasai kaca TV dengan konsep yang sangat menarik menyebabkan penonton begitu tertarik dengan iklan sehinggakan wajah kami mudah dikenali ramai.

“Saya masih ingat ketika acara Sukan SEA berlangsung, berpuluh-puluh kali wajah saya muncul di kaca TV dalam sehari kerana produk yang menampilkan saya dalam iklan mereka terlibat sebagai salah satu sponsor acara tersebut,” imbasnya yang pertama kali muncul dalam iklan Amanah Saham Nasional.

Ridzuan Hashim, Pemain Bola Sepak Tampan Terjun Ke Dunia Lakonan

Popularitinya sebagai model iklan komersial juga turut membawa Ridzuan mengembangkan bakatnya dalam bidang lakonan apabila ditawarkan untuk berlakon drama dua episod, Adam & Hawa untuk siran RTM pada tahun 1986.

“Orang yang bertanggungjawab bawa saya dalam dunia lakonan adalah Habsah Hassan yang ketika itu aktif mengusahakan syarikat produksi Serangkai Filem, di mana dia menghubungi saya untuk hadir uji bakat untuk dram Adam & Hawa.

“Ketika itu saya terima sahaja pelawaan dia kerana mahu mencuba bidang baru dan tanpa disangka saya berjaya dalam ujibakat itu dan digandingkan dengan Datuk Khatijah Ibrahim dalam drama itu.

“Di situlah titik mula saya dalam bidang lakonan yang kemudiannya membawa saya kepada pelbagai peluang berlakon termasuklah kemunculan dalam filem pertama saya, Antara Dua Hati bergandingan dengan Raja Ema dan Sabree Fadhil dalam tahun yang sama,” imbasnya yang menjadi kegilaan ramai peminat perempuan ketika itu.

Selamat jalan ke dunia abadi semoga berada di kalangan orang beriman. Al Fatihah.

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *