PERIKATAN Nasional (PN) Pahang mengesahkan telah mengadakan rundingan dengan Barisan Nasional (BN) bagi membentuk kerajaan negeri Pahang.

Pengerusinya, Datuk Seri Saifuddin Abdullah berkata, wakil Majlis Tertinggi PN, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man telah bertemu dengan Pengerusi BN Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail.

Beliau berkata, perbincangan selanjutnya berhubung gabungan membentuk kerajaan negeri akan diteruskan, hari ini.

“Berkaitan pembentukan kerajaan negeri Pahang, wakil Majlis Tertinggi PN Datuk Sri Tuan Ibrahim Tuan Man telah mengadakan perbincangan dengan Pengerusi BN Pahang Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail. Hari ini, akan diadakan perbincangan selanjutnya,” katanya ringkas di Facebook.

Semalam PN Pahang memaklumkan akan meneruskan rundingan bagi membentuk kerajaan negeri Pahang seberapa segera.

Saifuddin berkata, dalam hal itu, Majlis Tertinggi PN telah melantik Tuan Ibrahim yang juga Timbalan Presiden PAS untuk mengetuai rundingan.

Semalam, Pengerusi DAP Pahang, Leong Ngah Ngah mengesahkan Pakatan Harapan (PH) bersetuju untuk bekerjasama dengan BN Pahang bagi membentuk kerajaan negeri.

Untuk rekod, Kerajaan Negeri Pahang kini tergantung apabila tiada gabungan parti bertanding pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) memperoleh majoriti.

BN yang dijangka kembali menerajui kerajaan negeri dengan majoriti selesa dikejutkan PN yang menang dengan kelebihan satu kerusi DUN ketika ini.

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *