“Kena tanya kepada batang tubuh yang (didakwa) bercakap, kalau tidak betul… nafikan. Kalau individu berkenaan kata ya, apa masalahnya? Kalau setakat hendak kata kerjasama (politik), tiada isu.”

Demikian pandangan Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Abdullah Sani Abdul Hamid apabila diminta mengulas satu rakaman video dan audio mirip suara Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang tersebar di media sosial sejak malam Selasa.

Sejujurnya, Ahli Parlimen Kapar itu mengakui belum mendengar audio rakaman tular yang dikaitkan dengan kedua-dua pemimpin UMNO dan PKR berkenaan dan tidak pasti sama ada bahan itu sahih atau tidak.

Bagaimanapun, beliau berpendapat sebarang bentuk perbualan atau komunikasi antara dua individu berlainan parti yang sekadar memberikan pandangan atau solusi politik tidak boleh disamakan seperti perbuatan melanggar undang-undang.

“Saya tidak dengar rakaman dan komunikasi kedua-dua pihak dikaitkan dalam audio tular itu. Adakah satu bentuk fitnah? Saya tidak tahu. Lagipun (rakaman perbualan) telefon, sekarang macam-macam orang boleh buat.

“Adakah kata-kata (perbualan telefon) itu menjurus kepada persoalan melanggar undang-undang? Kalau setakat hendak memberi pandangan atau solusi (politik), bagi saya tiada masalah.

“Lainlah perbincangan pasal hendak bawa bala tentera serang Malaysia, itu memang langgar undang-undanglah,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Komunikasi PKR, Fahmi Fadzil menyifatkan isu penularan audio perbualan telefon Ahmad Zahid-Anwar mungkin diusahakan pihak tertentu yang terkait dengan dinamik konflik dalaman UMNO.

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *