Kini pemilik kenderaan boleh menggunakan cermin gelap dengan kadar telus cahaya cermin hadapan hingga 70%, cermin sisi bahagian pemandu hingga 50%, manakala cermin belakang dan cermin penumpang pula dibenarkan gelap sepenuhnya.

Pihak JPJ turut memberi kebenaran kepada pemilik kenderaan yang mahu menggunakan cermin yang lebih gelap atas sebab keselamatan dan kesihatan.

Hanya pemilik kenderaan yang memoh0n atas faktor keselamatan perlu membayar Fi Permohonan sebanyak RM50 dan Fi Kelulusan sebanyak RM5,000 dan perlu memohon semula selepas tamat tempoh sah laku iaitu 2 tahun.

Manakala pemilik kenderaan yang memohon atas faktor kesihatan pula, hanya dibenarkan kepada kenderaan yang didaftar atas nama pesakit sahaja dan tiada Fi Permohonan dan Fi Kelulusan dikenakan.

Tambah pihak JPJ lagi, mana-mana pemandu yang memandu kenderaan tanpa mematuhi had cermin gelap yang ditetapkan boleh dikompaun sebanyak RM300, atau denda RM1,000, atau penjara dua minggu, atau kedua-duanya sekali. – Sumber dipetik dari The v0cket, Facebook JPJ

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *