Pejuang menolak idea bahawa presiden PKR Anwar Ibrahim harus mengetuai pembangkang jika pendekatan “khemah besar” dipersetujui untuk menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) akan datang.

Mengulas mengenai pendekatan khemah besar itu, Timbalan Presiden Pejuang Marzuki Yahya memberitahu bahawa ia bukan satu-satunya cara untuk menyelesaikan kemelut politik semasa – terutamanya dengan Pakatan Harapan (PH) dilihat telah membuat kesilapan dalam beberapa pilihan raya negeri dan pilihan raya kecil lalu.

Marzuki berkata walaupun Pejuang bersetuju dengan strategi itu, ia tidak boleh menerima kepimpinan Anwar.

“Saya melihat khemah besar (pendekatan) bukan satu-satunya penyelesaian dalam krisis politik (negara) semasa.

“Sejak Langkah Sheraton, kita melihat PH hilang tumpuan, terutamanya semasa insiden pengundian bajet di mana gabungan itu tidak mempunyai keputusan yang jelas.

Pendekatan khemah besar itu telah disokong oleh beberapa pemimpin PH agar gabungan itu bekerjasama dengan parti pembangkang lain bagi memastikan pertarungan lurus pada PRU15.

Sementara itu, Marzuki berkata Pejuang dijangka mendedahkan gabungan baru menjelang PRU15.

Timbalan presiden parti itu berkata gabungan itu akan merangkumi pelbagai parti politik, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan individu.

Marzuki bagaimanapun tidak mengetahui secara spesifik mengenai barisan gabungan itu.

“Sudah tentu kita perlu menerima hakikat bahawa sukar untuk kita memenangi PRU akan datang jika kita bersendirian. Bagaimanapun, kita juga dalam perancangan dan (parti) akan mewujudkan satu gabungan untuk kita menyertai PRU.

“Gabungan kita tidak terhad kepada parti politik, tetapi (ia) lebih menyeluruh, menerima individu atau persatuan dan kumpulan yang mempunyai naratif yang sama atau matlamat yang sama – iaitu memperbetulkan negara ini, memulihkan negara yang pernah dihasilkan oleh pemimpin parti kita Dr Mahathir Mohamad.

“Insya Allah, kami akan membuat pengumuman tidak lama lagi mengenai gabungan itu ketika kami menuju ke pilihan raya umum,” katanya.

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published.