PAS Selangor mengesahkan Ahli Parlimen Arau, Datuk Seri Shahidan Kassim tiada dalam senarai calon parti itu bagi Pilihan Raya Negeri (PRN) akan datang.

Setiausaha perhubungan PAS Selangor, Roslan Shahir Mohd Shahir, berkata tiada sebarang perbincangan untuk meletakkan Shahidan calon dan PAS juga telah membuat senarai pendek calon yang mungkin diletakkan di negeri itu.

“Setakat ini, calon yang disenarai pendek PAS Selangor adalah dalam kalangan anak jati negeri ini sahaja. Tiada perbincangan untuk meletakkan Shahidan.

“Bagaimanapun, di peringkat Pusat kami tidak tahu jika ada cadangan untuk meletakkannya sebagai calon di mana-mana kerusi DUN untuk PRN akan datang,” katanya.

Roslan berkata, pihaknya mengambil maklum bahawa Shahidan ada menawarkan diri sebagai calon dan pihaknya akan memberi sokongan jika kepimpinan parti berpandangan ia boleh membantu memberi kemenangan dalam PRN akan datang.

Beliau berkata, berkata pembahagian kerusi DUN Selangor antara PAS, Bersatu dan Gerakan sudah hampir selesai dan akan memperkenalkan calon setelah senarai tersebut mendapat ‘lampu hijau’ daripada kepimpinan tertinggi.

“Ada dua atau tiga kerusi belum dimuktamadkan. Kami bersepakat menyerahkan keputusan kepada PAS pusat untuk menyelesaikannya,” katanya.

Spekulasi bahawa bekas Menteri Besar Perlis itu akan bertanding di Selangor berlegar selepas beliau dikatakan sudah turun ke Semenyih beberapa kali.

Malah, Shahidan juga memberi bayangan mungkin melibatkan diri dalam usaha PN untuk merampas pentadbiran Selangor dari PH.

Untuk rekod, Sahidan mempertahankan kemenangannya di Arau di bawah tiket PAS pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) lalu, selepas namanya digugurkan oleh kepimpinan BN.

Shahidan sebelum ini memberitahu bahawa beliau tidak mempunyai sebarang agenda untuk merebut apa-apa jawatan tetapi akan menggunakan pengaruhnya untuk membina ‘gelombang yang dahsyat’ untuk PN di Selangor. – Malaysiapost

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *