Ketua Bahagian UMNO Bayan Baru, Pulau Pinang Datuk Mansor Musa yang ditangkap Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam, didakwa di Mahkamah Sesyen Butterworth hari ini atas 106 pertuduhan pengubahan wang haram berjumlah lebih RM11 juta yang diterima daripada pelbagai syarikat.

Mansor yang juga Pengerusi Lembaga Pengarah Koperasi Tunas Muda Sungai Ara Berhad, mengaku tidak bersalah atas semua tuduhan.

Dia didakwa menerima sogokan antara September 2011 dan 10 Ogos tahun lalu. Memetik laporan FMT, sumber sogokan itu tidak disebutkan dalam dokumen mahkamah yang ditunjukkan kepada wartawan.

Bekas Ahli Dewan Undangan Negeri Batu Maung dari 2004 hingga 2008, didakwa atas 42 tuduhan terlibat dalam pengubahan wang dan 64 tuduhan bersubahat sepanjang tempoh lebih sembilan tahun.

Kes disiasat mengikut Seksyen 4(1)(a) dan (b) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pembiayaan Keganasan 2001.

Kesalahan di bawah subseksyen (a) membawa denda maksimum RM5 juta dan/atau penjara maksimum lima tahun, sementara subseksyen (b) memperuntukkan hukuman penjara maksimum 15 tahun dan denda lima kali ganda hasil haram atau RM5 juta, mana-mana yang lebih tinggi.

Pendakwaan dijalankan oleh Timbalan Pendakwa Raya Faridz Gohim Abdullah, Muhammad Asraf Mohamed Tahir dan Muhamad Azlan Basri, manakala Kek Boon Wei dan Helen Ng mewakili Mansor.

Hakim Norhayati Mohamad Yunus menetapkan 28 September untuk pengurusan kes sementara menunggu penyerahan dokumen. Beliau juga memerintahkan Mansor menyerahkan pasportnya dan melaporkan diri kepada SPRM setiap bulan.

Semalam, sumber memberitahu suspek dipercayai menerima suapan daripada seorang pengarah syarikat pemaju bergelar Tan Sri, melalui syarikatnya sebagai balasan melantik syarikat pemaju tersebut untuk projek usahasama yang dijalankan di tanah-tanah milik koperasi bagi tujuan pembangunan.

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *