Ahli Parlimen Julau, Larry Sng tidak berpuas hati apabila partinya, Parti Bangsa Malaysia (PBM) tidak mendapat tempat dalam barisan Kabinet kerajaan baharu Pakatan Harapan (PH)-Barisan Nasional (BN).

Larry yang juga Presiden PBM kecewa apabila Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak menimbang untuk melantik wakil PBM dalam barisan pentadbiran kerajaannya.

“Kata-kata tidak dapat menggambarkan kekecewaan saya,” katanya dalam satu hantaran Facebook.

Malah, Larry berkata PBM antara pihak terawal yang menunjukkan sokongan terhadap Anwar untuk jawatan Perdana Menteri.

Namun, Larry berkata PBM tetap akan memainkan peranannya dalam mengukuhkan kerajaan Anwar, dengan mengatakan ini adalah demi kepentingan negara.

“Saya akan memanggil untuk mengadakan pertemuan dengan pemimpin kanan PBM dalam beberapa hari akan datang untuk menentukan hala tuju kita ke hadapan.

“PBM akan kekal sebagai parti nasional dan adalah penting untuk kita meluaskan pangkalan kita.

“Saya tidak menolak kemungkinan penggabungan dan pembinaan gabungan dengan parti politik lain, sama seperti yang kita rancang sebelum PRU15,” tambahnya, dalam catatan Facebook malam tadi tidak lama selepas Anwar mengumumkan barisan Timbalan Menterinya.

Anwar telah membuat janji pilihan raya untuk mengurangkan saiz kabinetnya separuh berbanding pentadbiran terdahulu, dan juga mengurangkan separuh gaji mereka.

Minggu lalu, Anwar mengumumkan 28 menteri termasuk dirinya untuk membentuk Kabinetnya dan semalam kemudian mengumumkan 27 Timbalan Menteri.

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *