Bekas Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor, Tan Sri Noh Omar belum membuat pilihan untuk menyertai mana-mana parti, tetapi berkata beliau akan bertanding pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Selangor.

Beliau yang dipecat daripada UMNO pada 27 Januari lalu mengakui masih mempertimbangkan ‘lamaran’ daripada beberapa parti yang menemuinya sebelum ini.

“Tunggu, sekarang belum ada pertandingan hebat-hebat. Saya ini ‘player’ dan bukan penonton.

“Bila sampai Pilihan Raya Negeri (PRN) ia ibarat Piala Malaysia. Masa itu saya tiada pilihan dan kena pilih mana mana ‘team’ (parti) untuk bermain,” katanya menurut BH.

Beliau berkata demikian selepas program Back to School anjuran Kelab Pendidikan Parlimen Tanjong Karang di Dewan Orang Ramai Kampung Sungai Gulang-Gulang, di Tanjung Karang, hari ini (Rabu, 15 Mac 2023).

Pada majlis itu, seramai 400 pelajar dan murid menerima bantuan persekolahan.

Noh berkata, beliau melihat sesebuah parti yang boleh bekerja, memberikan semangat perjuangan, tidak mementingkan diri dan lebih mementingkan rakyat tanpa mengira kaum.

“Namun, penting bagi saya adalah Bumiputera dan kaum lain mesti bersama.

“Mana-mana parti meletakkan Islam sebagai perkara utama sesuai dengan Perlembagaan kita kerana Islam adalah agama Persekutuan,” katanya.

Media sebelum ini melaporkan, Noh yang juga bekas Ahli Majlis Tertinggi (MKT) UMNO dan bekas Ahli Parlimen Tanjong Karang dipecat disebabkan pelanggaran disiplin parti mengikut Perlembagaan UMNO kerana kesalahan semasa Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Pada PRU itu, Barisan Nasional tidak mencalonkannya, tetapi memilih Wanita UMNO Bahagian Tanjung Karang, Datuk Habibah Mohd Yusof.

Habibah bagaimanapun, kalah kepada Datuk Dr Zulkapferi Hanafi dari Perikatan Nasional (PN).

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *