Pendakwa Raya Ad Hoc Datuk V Sithambaram mengetuai pendakwaan terhadap Datuk Seri Najib Razak.

Biar semua pesalah tahu bahawa undang-undang akan tetap mengejar mereka pada akhirnya, walaupun mereka adalah negarawan, kata pendakwa raya hari ini selepas Mahkamah Persekutuan menolak permohonan Datuk Seri Najib Razak, hari ini.

Pada sidang media selepas perbicaraan hari ini (31 Mac 2023), pendakwa raya ad hoc Datuk V Sithambaram cuba menyampaikan mesej pendakwaan dalam kes SRC International kepada bakal pesalah bahawa tiada sesiapa yang berada di atas undang-undang.

Sithambaram berkata adalah diharapkan keputusan hari ini akan menutup atau memuktamadkan litigasi dalam kes SRC International yang telah berlangsung dalam tempoh lebih empat tahun.

“Anda semua telah mendengar keputusan itu. Semakan (permohonan) oleh pemohon telah ditolak, empat berbanding satu. Dari segi undang-undang, tertuduh telah kehabisan semua saluran rayuan.

“Keputusan Mahkamah Persekutuan ini juga merupakan kebenaran bahawa pertuduhan terhadap Najib adalah kukuh dari segi undang-undang dan tidak bermotifkan politik oleh pihak pendakwaan,” katanya kepada pemberita di Istana Kehakiman di Putrajaya.

Terdahulu, keputusan 4-1 oleh empat hakim panel Mahkamah Persekutuan menolak cabaran Najib terhadap sabitan dan hukumannya dalam kes SRC International, dan secara tidak langsung mengesahkan keputusan panel Mahkamah Persekutuan pada Ogos 2022 yang dipengerusikan oleh Ketua Hakim Negara Tun Tengku Maimun Tuan Mat yang telah mengarahkan Najib mula menjalani hukuman penjara.

Terdahulu, Hakim Besar Sabah dan Sarawak, Datuk Abdul Rahman Sebli yang mempengerusikan panel lima hakim berkata kesilapan dilakukan peguam menjadi punca Najib terpaksa merengkuk dalam penjara.

Abdul Rahman adalah hakim tunggal yang menentang keputusan majoriti panel hakim yang menolak permohonan Najib bagi kebenaran menyemak keputusan Mahkamah Persekutuan dalam rayuan akhir kes penyelewengan dana RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd dihadapinya.

Keputusan itu dibuat empat panel hakim iaitu Hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Vernon Ong Lam Kiat; Datuk Rhodzariah Bujang; serta Hakim Datuk Nordin Hassan, dan Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Abu Bakar Jais.

Ketika membacakan penghakimannya, beliau berkata, peguam Najib pada ketika itu, Datuk Hisyam Teh Poh Teik tidak mengambil tindakan sewajarnya bagi membela tertuduh.

Keputusan hari ini bermakna Najib mesti kekal dalam penjara, di mana beliau telah menghabiskan masa tujuh bulan sejak tahun lalu.

Apabila ditanya tentang cara lain Najib boleh membuat permohonan semakan semula, Sithambaram berkata, “Secara sah, ia mungkin tetapi tidak mungkin’.

Bagi penghakiman berbeza, Sithambaram enggan mengulas lanjut tetapi mengakui penerimaan pandangan hakim.

Beliau juga berkata “tiada kegembiraan dalam pendakwaan yang berjaya” kecuali Jabatan Peguam Negara telah dapat memastikan kedaulatan undang-undang telah diguna pakai dalam kes ini.

Pada 28 Julai 2020, Hakim Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali mendapati Najib bersalah atas kesemua tujuh pertuduhan – tiga untuk pecah amanah jenayah, tiga untuk pengubahan wang haram, dan satu kerana salah guna kuasa – di Mahkamah Tinggi.

Mohd Nazlan, yang kini hakim Mahkamah Rayuan, kemudian menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta kepada Najib jika gagal membayar lima tahun penjara.

Keputusannya dikekalkan oleh Mahkamah Rayuan pada 8 Disember 2021.

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *