SETIAP kali selepas makan, pernahkah anda berasa sangat mengantuk? Pasti anda tertanya-tanya mengapa ia terjadi? Ada yang mengatakan perasaan mengantuk ini disebabkan terlalu kenyang. Sebenarnya, ada beberapa sebab lain yang memungkin hal itu terjadi.

Menurut perkongsian Dr. Samhan di aplikasi TikTok dan Twitter, rasa mengantuk selepas makan boleh menjadi normal dan tidak normal.

1. Tindak balas sistem pencernaan

Sistem pencernaan akan memecahkan nutrien dari makanan untuk mengubahnya menjadi glukosa yang kemudiannya menjadi tenaga. 

Lebih spesifik, hormon seperti cholecystokinin (CCK), glukagon dan amilin dirembeskan untuk meningkatkan rasa kenyang. 

Selain itu, kandungan gula dalam darah juga meningkat dan insulin pula akan dihasilkan bagi membolehkan gula ini pergi dari darah dan ke dalam sel, yang mana ia akan ditukarkan menjadi tenaga.

Selain itu, laman web kesihatan, Healthline mengatakan bahawa terdapat juga hormon yang boleh menyebabkan rasa mengantuk jika paras yang meningkat ditemui dalam otak. Salah satu hormon tersebut ialah serotonin. 

Hormon lain yang mendorong tidur iaitu melatonin, tidak dikeluarkan sebagai tindak balas kepada makan. Walau bagaimanapun, makanan boleh mendorong kepada pengeluaran melatonin.

3. Jenis makanan

Walaupun semua makanan dicerna dengan cara yang sama namun, tidak semua makanan mempengaruhi tubuh anda dengan cara yang sama. Sesetengah makanan boleh membuat anda lebih mengantuk daripada makanan yang lain.

Makanan yang tinggi kandungan karbohidrat seperti nasi serta makanan yang kaya dengan protein iaitu daging, ayam, telur, ikan dan sebagainya mengandungi asid amino triptofan (amino acid tryptophan). 

Asid amino triptofan ini digunakan oleh badan untuk menghasilkan serotonin. 

Serotonin adalah ejen yang membantu mengawal tidur. Justeru, ada kemungkinan peningkatan pengeluaran serotonin yang menyebabkan anda rasa mengantuk selepas makan.

4. Tabiat tidur

Corak tidur yang tidak teratur juga boleh menyebabkan rasa mengantuk selepas makan. 

Kebiasaannya, selepas kekenyangan badan akan mungkin berasa seperti mahu berehat, lebih-lebih lagi jika anda tidak cukup tidur atau tidur yang tidak berkualiti pada malam sebelumnya.

Justeru, anda dinasihatkan untuk perbaiki kitaran tidur untuk mengelakkan daripada berasa terlampau kenyang selepas makan. Selain itu, tidur yang cukup juga akan membekalkan tenaga yang maksimum kepada badan untuk bekerja pada hari siang.

4. Tahap kesihatan

Dalam keadaan yang jarang berlaku, keletihan selepas makan atau mengantuk sepanjang masa boleh menjadi tanda masalah kesihatan yang lain. Keadaan yang boleh memburukkan lagi rasa mengantuk selepas makan termasuklah:

  • Diabetes
  • Intoleransi makanan (food intolerance) atau alahan makanan
  • Anemia (kurang sel darah merah)
  • Apnea tidur (gangguan tidur yang melibatkan masalah pernafasan)
  • Tiroid kurang aktif 
  • Penyakit seliak (celiac disease) iaitu keadaan yang mana sistem imun menyerang tisu badan apabila makan makanan yang mempunyai gluten – RELEVAN

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *