KUALA LUMPUR: Kekalahan Pakatan Harapan (PH) pada Pilihan Raya UMUM Ke-15 (PRU15) di Padang Serai adalah kerana pengundi muda daripada segmen Undi18, tidak menyokong PH.

Pengerusi PH Kedah, Datuk Mahfuz Omar, berkata PH juga tidak dapat menyampaikan mesej yang betul kepada pengundi muda dan tidak dapat menangani serangan palsu yang dibuat oleh Perikatan Nasional (PN).

“Kita takut untuk masuk kerana terdapat peningkatan dalam pendaftaran pengundi di Padang Serai. Kira-kira 30 peratus daripada lebih 133,000 pengundi berdaftar adalah pengundi kali pertama,” katanya kepada The Vibes.

Kemenangan PN di Padang Serai semalam adalah sejajar dengan `gelombang hijau’ yang dilihat pada PRU15, yang mana gabungan itu memenangi 74 kerusi Parlimen, melebihi jangkaan yang diramalkan oleh penganalisis dan pemerhati politik.

Ini menjadikan PN blok kedua terbesar di Parlimen, selepas PH yang memenangi 82 kerusi.

Semalam, calon PN, Datuk Azman Nasrudin, yang lebih dikenali sebagai Cikgu Azman, memenangi kerusi itu dalam pertembungan enam penjuru, dengan majoriti 16,260 undi sekali gus merampas kubu kuat PH yang selama ini diterajui PKR.

PH memegang kerusi itu selama tiga penggal sejak 2008 dengan majoriti yang besar.

Sementara itu, NST melaporkan, Mahfuz juga menyamakan kemenangan PN di Parlimen Padang Serai itu dengan prestasi pasukan bola sepak Arab Saudi dalam Piala Dunia Qatar 2022.

“Tahniah kepada Sanusi (Pengerusi PN Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor) kerana menjadi seperti pasukan Arab Saudi di Piala Dunia. Mereka menang menentang Argentina tetapi tidak mara ke suku akhir, sejauh itu sahaja mereka boleh pergi,” katanya.

Mahfuz berpendapat, jika rakyat tidak lagi menyokong PH, gabungan itu tidak akan memenangi kerusi terbanyak pada PRU15 dan seterusnya membentuk Kerajaan Persekutuan.

Mengulas dakwaan Sanusi bahawa kemenangan PN merampas kerusi Parlimen Padang Serai menggambarkan rasa meluat rakyat terhadap pakatan PH-Barisan Nasional (BN), Mahfuz berkata, PN menggunakan sentimen perkauman dan agama untuk meraih sokongan.

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *