Pihak berkuasa Arab Saudi menahan seorang lelaki yang mendakwa pergi ke kota suci umat Islam Makkah untuk menunaikan ibadah umrah bagi pihak mendiang Ratu Elizabeth II.

Lelaki itu, warga Yaman, pada Isnin menerbitkan klip video dirinya di media sosial di Masjidil Haram di Makkah, tapak paling suci Islam, di mana orang bukan Islam dilarang.

Dalam klip itu, dia mengangkat sepanduk yang berkata: “Umrah untuk jiwa Ratu Elizabeth II, kami memohon Tuhan menerimanya di syurga dan di kalangan orang yang soleh.”

Rakaman itu disebarkan secara meluas di media sosial Arab Saudi, dengan pengguna Twitter menggesa lelaki itu ditangkap.

Arab Saudi melarang jemaah haji ke Makkah membawa sepanduk atau melaungkan slogan.

Walaupun boleh diterima untuk menunaikan umrah bagi umat Islam yang meninggal dunia, ini tidak terpakai kepada orang bukan Islam seperti Ratu Elizabeth, yang merupakan ketua tertinggi Gereja England, gereja induk persekutuan Anglikan di seluruh dunia.

“Dia telah ditangkap, tindakan undang-undang telah diambil terhadapnya dan dia dirujuk ke pendakwaan awam.”

Televisyen Arab Saudi menyiarkan segmen mengenai insiden itu, termasuk klip video kontroversi dengan sepanduk yang telah dikaburkan.

Umrah ialah ziarah yang boleh dilakukan pada bila-bila masa – berbeza daripada haji, yang diadakan sekali setiap tahun dan biasanya menarik jutaan umat Islam dari seluruh dunia.

Ratu Elizabeth II meninggal dunia pada Khamis dan pengebumiannya dirancang pada 19 September. – AFP

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published.