Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA) memfailkan saman terhadap Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung laporan mengenai Kod Etika Hakim 2009, yang didakwa di luar bidang kuasa agensi itu.

Saman pemula itu difailkan melalui firma guaman Tetuan Lim Wei Jiet di Mahkamah Tinggi di sini pada Rabu (12 April). Kes itu ditetapkan untuk pengurusan kes di hadapan Penolong Kanan Pendaftar, Lee Ka Full pada 15 Mei ini.

Tuntutan itu adalah berhubung surat SPRM yang tular di media sosial yang mengaitkan Hakim Mahkamah Rayuan Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali sebagai melanggar Kod Etika Hakim.

Hakim Mohd Nazlan, ketika itu hakim Mahkamah Tinggi, telah mensabitkan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dalam kes RM42 juta SRC International Sdn Bhd.

Beliau menjatuhkan hukuman 12 tahun penjara dan denda RM210 juta terhadap Najib.

Menurut afidavit sokongan oleh Setiausaha Agung parti itu, Amir Hariri Abd. Hadi, pendedahan surat SPRM bertarikh 20 Februari lalu dan surat daripada Menteri Menteri Undang-Undang dan Reformasi Institusi, Datuk Seri Azalina Othman Said bertarikh 20 Mac lalu telah mendedahkan pelanggaran serius oleh agensi penyiasatan itu.

“Kuasa SPRM untuk menyiasat adalah terhad kepada kesalahan di bawah Akta SPRM 2009. Ia tidak mempunyai bidangkuasa serta otoriti, apalagi kepakaran, untuk menyiasat dan/atau membuat dapatan mengenai sebarang pelanggaran Kod Etika Hakim 2009 atau konflik kepentingan di pihak hakim mahkamah.

“Sebarang aduan, pelanggaran Kod Etika Hakim 2009 hendaklah ditujukan dan diuruskan oleh Perdana Menteri dan/atau Ketua Hakim Negara menurut Perkara 125(3) dan (3A) Perlembagaan Persekutuan, ataupun Jawatankuasa Etika Hakim di bawah Akta Jawatankuasa Etika Hakim 2010.

“Jika Mahkamah tidak memastikan akauntabiliti di pihak SPRM, defendan akan terus melangkaui bidang kuasa mereka dan campur tangan dalam perkara yang berada dalam bidang kuasa agensi-agensi siasatan lain,”ujar Amir Hariri dalam afidavit berkenaan.

Katanya, tindakan SPRM juga boleh mengancam kebebasan kehakiman, doktrin pengasingan kuasa serta kedaulatan undang-undang.

Selain itu, Muda mempersoalkan tindakan Azalina untuk menjawab pertanyaan peguam bela Najib berkenaan siasatan SPRM tersebut sedangkan ia sepatutnya dituju dan dijawab oleh SPRM.

“Jika dilihat secara keseluruhan, ini merupakan intimidasi dan gangguan yang serius terhadap hakim-hakim serta cubaan berniat jahat untuk campur tangan dalam pelaksanaan kewajipan mencapai keputusan dan menegakkan kedaulatan undang-undang tanpa rasa takut atau pilih kasih.

“Jika tiada apa yang dilakukan untuk menghalang SPRM dan agensi siasatan lain daripada melampaui bidang kuasa dan autoriti mereka, kebebasan kehakiman, kedaulatan undang-undang & sistem keadilan jenayah secara keseluruhannya akan terancam,”ujarnya.

Sehubungan itu, Muda memohon agar saman pemula tersebut dibenarkan oleh Mahkamah tanpa sebarang perintah mengenai kos. AD

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *