Pihak polis akan membuat kaedah yang sama macam Aidilfitri tahun lalu dengan buat pemeriksaan mengejut rumah ke rumah untuk memeriksa surat kebenaran rentas negeri.

Perkara ini diberitahu oleh Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDNKA) Bukit Aman, Datuk Seri Abd Rahim Jaafar, kerana masih ada pihak yang ambil kesempatan untuk cuba lolos ketika pemeriksaan di sekatan jalan raya.

“Kita sedang membuat persiapan untuk perayaan, seperti perayaan tahu lalu kita akan menggunakan strategi sama dengan membuat pemeriksaan di rumah yang kita lihat ada banyak sangat kereta untuk memeriksa sama ada ada atau tidak surat kebenaran untuk balik dan sebagainya.

“Kadang-kadang bukan hanya kerana surat rentas negeri dan sebagainya tetapi mereka ini sudah semakin pandai, ..apabila cuaca hujan lebat, ribut adakalanya anggota tidak dapat berkawal di laluan atas faktor keselamatan dan berlindung di pondok maka semasa itulah mereka ambil kesempatan untuk rentas negeri,” katanya.

Tambahnya lagi, tindakan itu bukannya semata untuk tak bagi orang ramai balik ke kampung tetapi memikirkan keselamatan dan memastikan penularan wabak COVID-19 ini terkawal.

“Kita bukan nak melarang orang ramai hendak balik kampung dan sebagainya tetapi apabila keadaan COVID-19 negara kita dalam keadaan sekarang susah hendak turun ke tahap bawah daripada 2,000 kes, kita bimbang selepas ini kes melonjak hingga 5,000 seperti sebelum ini.

Selain itu, dia turut mengulas isu yang kian menjadi bualan ramai iaitu tentang kebenaran pergerakan rentas negeri pada hari Isnin hingga Khamis sahaja.

“Jangan salah faham dengan apa yang dinyatakan oleh Timbalan Ketua Polis Negara, pergerakan rentas negeri hanya dibenarkan Isnin hingga Khamis itu oleh kerana ada penyalahgunaan dan bergerak hujung minggu untuk hadir kenduri kahwin dan sebagainya.

“Bukan tidak boleh bergerak Jumaat, Sabtu dan Ahad jika berlaku kecemasan seperti kematian dan kalau terpaksa juga bekerja hari Jumaat, Sabtu dan Ahad itu, kemukakan surat kita akan benarkan, tiada masalah,” katanya.

Sudah jelas kan, haa jangan lupa jaga SOP okay.

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *