Kalau bercakap tentang kisah cinta agung, Shah Jahan yang bina Taj Mahal buat isterinya kan?

Tapi korang ada satu istana di Kedah yang boleh disamakan seperti Taj Mahal kerana pemiliknya membina istana tersebut buat isteri yang tercinta.

Istana ni dinamakan Istana Sepachendera sempena nama isteri Sultan Kedah, Sultan Abdul Hamid Halim Shah untuk isterinya iaitu Che Sepachendera.

Istana Sepachendera terletak di Jalan Kampung Baru, Alor Setar, Kedah. Namun istana ini terbiar sejak tahun 2000.

Istana ini telah dibina oleh Sultan Abdul Hamid Halim Shah iaitu Sultan Kedah yang ke-26 untuk Che Sepachendera, isteri pertama sultan pada tahun 1882.

Meskipun istana utama pada waktu itu ialah Istana Kota Setar (sekarang Muzium Diraja Kedah), Che Sepachendera menetap di istana yang telah dibina buatnya ini sehingga meninggal dunia pada 1907.

Apa yang menarik dengan istana ni ialah binaannya yang menggunakan putih telur dan madu lebah diambil dari Siam di bahagian dinding dan bumbung untuk menguatkan struktur bangunan itu daripada ditelan zaman.

Kedua-dua bahan itu berperanan sebagai gam melekatkan dan menguatkan struktur antara simen dan batu di bangunan terbabit.

Istana ni mempunyai campuran reka bentuk dari Siam dan Melayu kerana Che Sepachendera ini asalnya orang Siam.

Istana ni pernah sekolah Inggeris perempuan pertama yang dinamakan Sekolah Perempuan Kampung Baru. Istana ini berubah menjadi Cawangan Jabatan Pendidikan Negeri Kedah, kemudiannya Pejabat BOMBA dan Sekolah Bahasa Jepun pada 1942 dan 1943.

Fungsi istana ini berubah secara sepenuhnya pada tahun 2000 apabila ia dijadikan kediaman pelajar lelaki Kolej Lelaki Insaniah (KUIN). Tapi kini ia tidak berpenghuni dan terbiar tanpa sebarang jagaan.

Oleh: Azizul Farhan

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *