Dengar macam ni cerita tipu nak kelentong member-member. Tapi sebenarnya ni betul-betul berlaku masa Perang Dunia Kedua.

U-Boat 1206 Jerman sangat berteknologi tinggi, mempunyai semua alat latest serta tandas yang canggih.

Jerman tak gunakan sistem tangki septik macam British, sebaliknya membangunkan sistem tekanan tinggi tapi sangat kompleks untuk digunakan untuk jimat ruang dan muatan dengan buang terus sisa ke laut. Sistem ni hanya berfungsi bila kapal selam betul-betul dekat permukaan laut.

14 April 1945, Kapten Karl-Adolf Schlitt dan anak kapal dia baru berlayar 9 hari dan sesuatu yang pelik jadi dengan jamban kapalnya.

Kapten Schlitt tak faham macam mana nak flush jamban tu. Beliau minta bantuan jurutera kapal, tapi dia pulak tersalah pusing injap. Kabin kapal mula dipenuhi air laut dan tahi-tahi terapung.

Bateri kapal selam pulak bocor dan menghasilkan tindak balas kimia membebaskan gas klorin yang mampu membunuh. Kapten Schlitt suruh anak kapal naik ke permukaan untuk bebaskan gas.

Malang berbau busuk, kapal selam diorang dikesan Tentera Udara Diraja British yang meronda lalu melepaskan tembakan. Kapten Schlitt arahkan semua untuk tinggalkan kapal dan kapal selam tu tenggelam ke dasar laut.

Daripada 40 krew, 4 anak kapal lemas. Selebihnya ditangkap dan dijadikan tawanan perang tapi tak lama sebab tak sampai sebulan, Jerman menyerah kalah. Kapten Karl-Adolf Schlitt meninggal dunia pada 2009 pada usia 90 tahun dan kapal selam tu masih di dasar laut sampai sekarang.

Oleh: Azizul Farhan

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *