Beberapa Menteri Kabinet dan timbalan menteri dari UMNO dilaporkan bertemu Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, sehari selepas perhimpunan agung parti itu meluluskan resolusi menolak kerjasama dengan Perikatan Nasional (PN) dalam pilihan raya akan datang, kata sumber.

Kumpulan itu difahamkan telah mengadakan pertemuan dengan Muhyiddin di Pejabat Perdana Menteri pada jam 5.30 petang pada hari ini.

Mesyuarat itu dikatakan berlangsung selama kira-kira satu jam.

Meskipun apa yang sebenarnya dibincangkan dalam pertemuan itu tidak diketahui, ia dipercayai berkaitan dengan Perhimpunan Agung UMNO.

Sumber juga enggan mengesahkan siapa antara menteri dan timbalan menteri UMNO yang menghadiri mesyuarat itu.

Perhimpunan Agung Umno hujung minggu lalu menyaksikan pemimpin dan perwakilan parti menyerang Bersatu dalam menyokong presiden parti Ahmad Zahid Hamidi untuk memutuskan hubungan dengan PN.

Pemimpin tertinggi parti turut menggesa Umno menjadi dominan semula, mengatakan tidak mahu menjadi pemain kedua dalam mana-mana kerajaan.

Terdahulu, terdapat spekulasi tentang pertemuan hari ini, mengatakan menteri dan timbalan menteri dari Umno menawarkan peletakan jawatan mereka secara serta merta daripada Kabinet kepada Muhyiddin.

Sumber bagaimanapun menafikan perkara itu dibincangkan.

“Satu-satunya perkara diberitahu kepada perdana menteri ialah apa yang mereka katakan sebagai punca utama kepada serangan itu. Mereka mengatakan ia merupakan rancangan jahat kumpulan kluster mahkamah dalam kepimpinan Umno,” tambahnya.

Kluster mahkamah merujuk kepada sekumpulan bekas pemimpin kerajaan dari Umno yang berdepan dengan pelbagai pendakwaan rasuah, pengubahan wang haram dan pecah amanah.

Zahid dan bekas perdana menteri Najib Razak, jika dicampurkan kedua-duanya mempunyai lebih daripada 80 pendakwaan, mengetuai kempen menyerang Muhyiddin, menuduh bekas timbalan presiden Umno itu mengenepikan parti Melayu itu dalam jawatan penting kerajaan.

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *