Seorang pemimpin dipercayai daripada parti kerajaan didakwa ada bertemu dengan barisan kepemimpinan Pakatan Harapan (PH) untuk meminta sokongan menjadi Perdana Menteri sebelum Parlimen Ke-14 dibubarkan, dedah Presiden Parti Amanah Negara (Amanah), Mohamad Sabu.

Ketika berucap pada Jelajah Mega Harapan Melaka di sini malam tadi, penyandang kerusi Parlimen Kota Raja itu tidak menamakan pemimpin itu secara jelas, namun, mendedahkan, perjumpaan dengan kepemimpinan PH berlaku beberapa kali.

Beliau berkata, bagaimanapun PH yang diketuai Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan tegas menolak permintaan itu dan menyatakan kesediaan Parlimen dibubarkan untuk berhadapan dengan Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

“Yang nak jadi Perdana Menteri jumpa kita berkali-kali. ‘Bang Mat, tolonglah sokong kami kali ini. Saya nak jadi Perdana Menteri’, kata dia. Dan jumpa Anwar dan sebagainya.

“Kita kata enough is enough. Tak apalah kamu bubar, kita face election. Banjir pun nak buat macam mana? Kalau banjir kita berenang pergi tempat mengundi. Boleh tak?,” katanya di Taman Sungai Petai Permai 1 di sini.

Dalam pada itu, Mohamad yang juga bekas Menteri Pertahanan turut menyelar tindakan 12 menteri Perikatan Nasional (PN) yang mengutus surat kepada Yang di-Pertuan Agong bagi menyatakan pendirian supaya PRU-15 tidak diadakan tahun ini.

Beliau berkata, tindakan berkenaan membelakangi Perdana Menteri selaku ketua eksekutif, dalam kata lain mereka seolah-olah sudah melakukan undi tidak percaya kepada Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

“Sekarang ketua eksekutif adalah Ismail Sabri, dia hantar surat kepada Agong. Tiba-tiba 12 orang menteri Kabinet hantar surat lain kepada Agong. Mereka biadap terhadap Perdana Menteri mereka.

“Pengkhianat ini dia khianat kita, dia khianat pula Ismail Sabri. Sebab itu puak-puak pengkhianat ini jangan kita percaya. Sekali dia khianat dia akan khianat terus,” tegasnya.

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *