Ketika Parlimen di seluruh dunia bersuara membantah keganasan Israel ke atas umat Palestin, Parlimen Malaysia gagal untuk berbuat demikian kerana ia tidak dibenarkan bersidang walaupun Yang Dipertuan Agong sudah menitahkan darurat tidak menghalangnya bersidang.

“Muhyidin Yasin! Kamu gagal dalam mentadbir Malaysia. Ayuh kamu dan kabinet kamu, sila berhenti dan serahkan semula negara ini kepada rakyat,” kata Presiden AMANAH, Haji Mohamad Sabu dalam kenyataan beliau ketika peluru Israel membunuh ratusan umat Palestin kini.

Katanya, negara- negara Eropah yang dianggap Pro-Israel mengizinkan ahli ahli parlimen mereka berucap mengecam Israel apabila melakukan serangan ganas ke atas Masjid Al Aqsa dan rakyat Palestin.

“Negara negara ini mengalami jumlah jangkitan Covid 19 lebih teruk berbanding Malaysia, tetapi parlimen mereka dibenarkan bersidang.

“Ahli ahli parlimen terutama daripada Parti Buruh di Britain membuat kecaman terhadap Zionis Israel dengan begitu keras. Begitu juga di negara negara Eropah yang lain.

“Di Malaysia, negara yang dikatakan juara OIC, mengharamkan sidang parlimen diatas nama darurat.

“Ahli ahli parlimen tidak boleh menyatakan pendirian dan kecaman terhadap tindakan Zionis Israel atau negara negara Arab yang mengiktiraf Israel,” kata beliau.

Katanya, Parlimen digantung menggunakan alasan darurat yang ianya hanya disebabkan kerajaan pimpinan Muhyidin Yasin hilang majoriti untuk terus memerintah negara.

“Sepatutnya titah Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agung dilaksanakan oleh Perdana Menteri dan kabinet untuk membolehkan sidang parlimen berjalan,” kata beliau.

Jika Parlimen bersidang, katanya, isu-isu penting yang berlaku di dalam negara dan luar negara, boleh diutarakan oleh ahli ahli parlimen.

Sebelum ini Exco Perak YB Razman Zakaria telah memuatnaik satu poster menyatakan pimpinan AMANAH membisu isu kekejaman Israel tetapi mereka lupa bahawa AMANAH parti paling awal mengecam perbuatan tentera Latnatullah Zionist terhadap umat Islam di Palestine.

Difahamkan Parti AMANAH juga telah menggerakkan ARiF Malaysia bagi mengutip dana untuk mangsa-mangsa perang melalui Tabung Kemanusiaan Palestine.

Ketua Pengarah ARiF Malaysia, Sdr Juhari Osman berkata pihaknya akan menggerakkan sumbangan tersebut kepada Wakil Palestin yang akan disampaikan sendiri oleh Tn Hj Mohamad Sabu, selaku Penaung Persatuan Amal Kemanusian Malaysia ( ARiF ).

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *