Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail tidak melihat ada keperluan untuk mengenakan tindakan Akta Hasutan terhadap Tun Dr Mahathir Mohamad, berhubung kritikan yang disuarakan bekas perdana menteri itu kepada kerajaan.

Bagaimanapun Saifuddin berkata, beliau menyerahkan sepenuhnya perkara itu untuk dinilai pasukan Polis Diraja Malaysia, jika ada keperluan untuk berbuat demikian.

“Saya serahkan sepenuhnya kepada pasukan polis, mereka yang menilai keadaan. Pada saya tak nampak apa-apa keperluan (untuk dikenakan tindakan atas Akta Hasutan).

“Paling penting sesiapa pun boleh bagi pandangan, tapi jangan melampaui batas yang menyentuh perkara terkait dengan agama, kaum, dan institusi raja,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada media berkenaan gesaan Ketua UMNO Bahagian Padang Rengas Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz, yang mahu Dr Mahathir dikenakan tindakan Akta Hasutan berikutan kritikan mantan perdana menteri itu kepada kerajaan hari ini.

Namun Saifuddin berkata, pihaknya mengikuti dengan dekat berkenaan hasrat Dr Mahathir untuk mengadakan perhimpunan dan diikuti dengan mengadakan proklamasi yang memberi gambaran bahawa kuasa politik dan ekonomi Melayu semakin lemah di bawah pentadbiran Kerajaan Perpaduan.

“Saya percaya rakyat boleh lihat sendiri apakah munasabah dakwaan itu ketika Tun (Dr Mahathir) sendiri mempunyai peluang selama 22 tahun 22 bulan, terlalu banyak boleh dibuat kalau nak bela orang Melayu supaya tak berlaku perkara yang Tun bimbangkan.

“Jadi tidak munasabah kebimbangan itu berlaku dalam tempoh empat bulan ini,” katanya.

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *