SEBELUM ini, Relevan banyak membincangkan dan mengupas bagaimana pelaburan boleh menjadi cara terbaik untuk menambah pendapatan. 

Meskipun terdapat pelbagai kelebihan dalam melakukan pelaburan atau menerima pelabur, orang ramai perlu berhati-hati dan lakukan semakan terperinci dahulu. Hal ini kerana ia berkaitan duit peribadi anda sendiri, bukankah nak cari duit itu memenatkan? 

Jadi, janganlah sampai sudah terhantuk kepala baru terngadah. Siasat dahulu latar belakang syarikat yang menawarkan skim pelaburan sama ada mereka beroperasi secara sah atau tidak.

Oleh itu, Relevan senaraikan beberapa entiti yang disenaraikan dalam Investor Alert List oleh Suruhanjaya Sekuriti (SC) buat perhatian para pelabur semua.

  1. Pixelvest Sdn. Bhd. dan Infinity Trustee Berhad (kini dikenali sebagai Perintis Amanah Berhad)

Kedua-dua entiti ini dikatakan telah menjalankan aktiviti pengurusan dana pasaran modal tidak berlesen. Perintis Amanah Berhad juga disenarai hitamkan kerana menawarkan produk amanah tunai yang melibatkan Pixelvest Sdn. Bhd.

  1. Kucoin (potensi kewujudan entiti klon)

Entiti ini tersenarai atas sebab berpotensi beroperasi secara klon dalam mengendalikan skim pelaburan yang tidak sah dari segi undang-undang. Selain itu, mereka juga menguruskan pertukaran aset digital (DAX) tanpa pendaftaran yang sah.

  1. Grimes James (Pelaburan Saham Patuh Syariah) 

Skim pelaburan haram ini menawarkan pulangan tinggi yang bersifat terlalu indah untuk menjadi kenyataan. Sebagai contoh, mereka menjanjikan pulangan sebanyak RM10,999 dengan pelaburan berjumlah RM300.

Mereka turut menjalankan aktiviti pasaran modal tanpa lesen bagi tujuan berurus niaga dalam sekuriti. Hal ini akan mencemarkan nama SC kerana kegiatan yang dijalankan tidak telus tetapi mereka memasarkan perniagaan seakan berdaftar dengan SC.

  1. LCM4U

Entiti ini tersenarai kerana menjalankan aktiviti pengurusan dana pasaran modal tidak berlesen. Menurut Garis Panduan Fungsi Pematuhan bagi Syarikat Pengurusan Dana, setiap lembaga pengarah syarikat mesti memastikan hanya individu yang berlesen sahaja boleh menjalankan perniagaan.

  1. Norazambudinn (Potensi kewujudan entiti klon)

Entiti ini tersenarai atas sebab berpotensi beroperasi secara klon yang mengendalikan skim pelaburan haram dengan menawarkan pulangan tinggi yang tidak masuk akal. Sebagai contoh, menawarkan pulangan berjumlah RM90,000 dalam 72 jam dengan pelaburan sebanyak RM50,000.

Entiti ini juga menjalankan aktiviti pasaran modal tidak berlesen untuk berurus niaga dalam sekuriti. 

Lima entiti yang disenaraikan Relevan ini hanya sebahagian kecil daripada senarai panjang yang telah dikeluarkan oleh SC. Untuk senarai penuh, anda boleh merujuk laman web SC sendiri.

Menurut SC, entiti-entiti ini tersenarai atas kesalahan seperti menjalankan aktiviti dan beroperasi tanpa lesen. Ini termasuk berurus niaga dalam sekuriti, derivatif dan pengurusan dana.

Syarikat-syarikat yang memberi nasihat berkaitan kewangan korporat atau pelaburan hendaklah mendapatkan lesen daripada SC terlebih dahulu. 

Ada juga individu-individu yang menawarkan khidmat berbayar sebagai perancang kewangan dan urusan dalam skim persaraan swasta juga dimasukkan dalam senarai amaran kerana beroperasi tanpa kebenaran dan lesen daripada pihak SC. 

Apa-apa sahaja aktiviti yang berkaitan SC seperti menyalahgunakan logo dan memburukkan imej SC juga akan disenaraikan dalam senarai amaran. Untuk mengetahui syarikat-syarikat lain yang tersenarai, lakukan semakan di Investor Alert List. – RELEVAN

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *