Ramai yang tidak mahu melepaskan peluang untuk mempertingkatkan ibadah di bulan Ramadan. Selain bertarawih dan bersedekah, amalan membaca al-Quran juga dilakukan sepanjang bulan yang mulia ini.

Dah jadi trend zaman sekarang, semuanya di hujung jari saja. Al-Quran fizikal dah jarang-jarang digunakan. Nak cepat dan mudah, ramai yang mengambil inisiatif untuk membaca al-Quran pada aplikasi telefon bimbit.

Jika kita sudah menghafal Quran, orang yang berhadas kecil masih boleh membaca Quran tanpa menyentuh mushaf. Hal ini seperti yang diriwayatkan dari Ali R.A:

“Rasulullah SAW masuk ke kamar kecil lalu menyelesaikan hajatnya. Kemudian beliau keluar dan makan roti dan daging bersama kami, beliau juga membaca Al-Quran. Tidak ada yang menghalanginya SAW –boleh jadi berkata: tidak menghalanginya-dari membaca Al-Quran kecuali junub.” (HR. Ibnu Majah).

Sementara itu, jika membaca Quran sambil menyentuh mushaf, para ulama berbeza pendapat. Ada yang membolehkannya, ada juga yang mensyaratkan harus bebas daripada hadis besar atau kecil.

Selain itu terdapat hadis Nabi SAW, “Tidak boleh menyentuh Al-Quran kecuali orang yang suci.” Namun para sahabat Nabi memberikan fatwa demikian sebagai penghormatan terhadap Al-Quran dan bukti bahawa al-Quran adalah kalamullah.

Persoalannya, adakah perlu kita mengambil wuduk terlebih dahulu sebelum membaca?

Menurut Islam Itu Indahhandphone atau tablet yang mengandungi aplikasi al-Quran tidak seperti hukum mushaf kerana huruf al-Quran yang terdapat di aplikasi handphone berbeza dengan yang tertulis di mushaf.

Maka, sifat yang dibacanya tidak ada, yang ada hanya sifat gelombang yang terdiri daripada huruf dengan visual yang akan muncul ketika diakses dan akan hilang bila kita menutup semula aplikasi tersebut.

Pendapat yang paling kuat adalah dibolehkan menyentuh handphone atau kaset yang di dalamnya ada rakaman dan dibolehkan membaca Quran daripadanya tanpa perlu berwuduk.

Cara ini bagi memudahkan wanita haid untuk membaca al-Quran dan bagi mereka yang tidak membawa mushaf bersama-sama.

Dengan adanya teknologi canggih seperti sekarang ini, kita sekarang dapat membaca al-Quran di mana saja. Jadi tidak perlu risau soal ada wuduk atau pun tidak.

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *