Parti Bangsa Malaysia (PBM) akan bertanding dalam pilihan raya umum ke-15 (PRU15) menggunakan lambangnya sendiri kerana Barisan Nasional (BN) tidak menerima penyertaannya dalam gabungan itu.

“PBM menghormati keputusan BN tidak menerima parti kami dalam gabungan itu sekarang dan kami akan bertanding PRU15 menggunakan lambang sendiri,” kata ahli pengasasnya Larry Sng dalam catatan Facebook.

“Kami akan menyemak semula permohonan kami untuk menyertai BN selepas PRU15.”

Sng berkata, PBM mungkin tidak mengehadkan dirinya hanya bertanding di kerusi yang dimenanginya pada PRU14.

Bekas Ahli Parlimen Julau itu yang sedang bergelut dalam perebutan jawatan presiden PBM dengan Zuraida Kamaruddin berkata, bukan semua penyandang kerusi Parlimen dalam parti itu akan dipilih sebagai calon.

PBM, yang memohon menyertai BN Julai lalu, mempunyai enam Ahli Parlimen sebelum ini.

Selain Sng dan Zuraida (Ampang), parti itu juga mempunyai Dr Xavier Jayakumar (Kuala Langat), Edmund Santhara Kumar (Segamat), Steven Choong (Tebrau) dan Mohamaddin Ketapi (Lahad Datu). Mohamaddin bersama Warisan sebelum ini.

Sebelum ini, ketika ditanya mengenai permohonan PBM menyertai BN, Timbalan Pengerusi BN, Mohamad Hasan dilaporkan berkata, parti komponennya perlu mencapai kata sepakat berhubung kemasukan parti baharu.

Bulan lalu, Ahli Majlis Tertinggi Umno, Isham Jalil berkata, sukar untuk BN mengalu-alukan PBM dalam gabungan itu kerana salah seorang Ahli Parlimennya berasal dari Julau, merujuk Sng.

Beliau berkata, meluluskan permohonan PBM akan merumitkan hubungan BN dengan Gabungan Parti Sarawak (GPS) yang memerintah di Sarawak kerana BN akan bersaing dengan GPS untuk kerusi Julau.

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *