PAS membayangkan bersedia berdepan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) akan datang sekiranya UMNO bertanding solo tanpa menghiraukan Muafakat Nasional (MN).

Naib Presiden PAS Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata parti itu mempunyai beberapa pilihan untuk berdepan PRU akan datang, termasuk kerjasama dalam gabungan Perikatan Nasional (PN).

Pada masa sama, katanya PAS juga berusaha untuk mewujudkan kerjasama di antara UMNO dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) selagi Parlimen tidak dibubarkan.

“Bagaimanapun jika UMNO masih berkeras juga untuk bertanding bersendirian maka PAS terpaksa hadapi perkara itu.

“Kita sudah biasa, sedia atau tidak sedia, bila UMNO buat keputusan maka kita kena hadapi. Kita tidak boleh terima jika UMNO hendak bekerjasama… PAS perlu tinggalkan Bersatu… kerana jika boleh kita hendak sentiasa bersama untuk kepentingan semua.

“Mungkin kita dengan MN, PN, dan mungkin kita bersendirian. Jadi semua pilihan ini kita ambil kira dan kita bersedia untuk berdepan dengan semua pilihan berkenan,” katanya kepada media malam tadi.

Mohd Amar PAS sudah menubuhkan jawatankuasa perundingan yang sedang berunding mengenai pemilihan kerusi PRU-15.

Timbalan Menteri Besar Kelantan berkata PAS sentiasa bersiap siaga menghadapi PRU-15 yang akan diadakan pada bila-bila masa kerana sudah hampir memasuki tahun kelima.

“Kita sudah sedia hadapi pilihan raya pada bila-bila masa. PAS pun menunggu tarikh yang diumumkan. Jika ia diumumkan awal, PAS akan membuat persediaan yang sepatutnya,” katanya.

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published.