BEKAS Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkongsi kisah mengenai peletakan jawatan Tun Dr. Mahathir Mohamad di Facebook pada Ahad.

Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, beliau tidak pernah menikam mana-mana pihak sebaliknya hanya mahu menyelamatkan negara.

“Tun Mahathir kata saya tikam beliau dari belakang. Jenuh saya memikirkan bila masa saya menikamnya.

“Saya pada mulanya tidak mahu melayan tuduhan ini kerana bagi saya ini cerita politik yang telah berlalu, saya lebih suka mengambil sikap berlapang dada,” katanya di Facebook pada Ahad.

Kata Muhyiddin, beliau berjumpa dengan Tun Mahathir pada pagi 24 Februari 2020 iaitu hari Tun meletak jawatan sebagai Perdana Menteri.

“Saya menemui beliau di rumahnya dan tidak beritahu bahawa niatnya untuk meletak jawatan. Setelah saya pulang ke rumah, saya menerima sepucuk surat daripada Tun Mahathir memaklumkan kepada saya bahawa beliau meletak jawatan sebagai Pengerusi Bersatu, Perdana Menteri dan semua jawatan dalam kerajaan.

“Pada masa yang sama, sepucuk surat peletakan jawatan beliau sebagai Perdana Menteri dihantar ke Istana Negara. Saya amat terkejut dengan tindakan Tun Mahathir meletak jawatan. Saya bergegas semula ke rumahnya untuk memujuk beliau supaya menarik balik peletakan jawatannya. Namun beliau berkeras untuk meneruskan niatnya.

“Pada sebelah petangnya, pimpinan Bersatu, PAS, Umno, GPS dan Warisan berkumpul di rumah Tun Mahathir untuk memujuk beliau supaya menarik balik peletakan jawatannya. Malangnya, beliau masih berdegil. Kenapa Tun Mahathir meletak jawatan?,” soalnya.

Tambah Muhyiddin, alasan yang diberikan di dalam surat kepadanya ialah kerana beliau tidak lagi mendapat sokongan Majlis Tertinggi parti yang mewakili ahli-ahli parti.

“Sehari sebelumnya, Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Bersatu telah membuat keputusan untuk keluar dari Pakatan Harapan (PH). Beliau meletak jawatan kerana tidak puas hati dengan keputusan MPT Bersatu untuk keluar PH.

“Sebenarnya, Tun Mahathir telah memulakan gerakan untuk Bersatu keluar dari PH tetapi beliau membuat pusingan U di saat akhir apabila Majlis Presiden PH dalam mesyuaratnya pada 21 Februari 2020 membuat keputusan untuk terus menyokong beliau sebagai Perdana Menteri.

“Sebelum itu, kalau kita masih ingat, beliau telah didesak beberapa pihak di dalam PH supaya berundur untuk memberi laluan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim dilantik sebagai PM-8,” jelasnya.

Muhyiddin memberitahu, setelah Majlis Presiden PH membuat keputusan untuk terus menyokong beliau sebagai Perdana Menteri, beliau cuba meyakinkan MPT Bersatu supaya kekal berada di dalam PH. Tetapi MPT Bersatu hampir sebulat suara membuat keputusan sebaliknya.

“Keputusan ini dibuat kerana memikirkan Bersatu semakin kehilangan sokongan orang Melayu akibat tindak-tanduk beberapa pihak di dalam PH terutamanya parti DAP yang dilihat gagal menjaga sensitiviti orang Islam dan masyarakat pelbagai kaum di negara ini.

“Dalam dua pilihan raya kecil di Semenyih dan Tanjung Piai, calon Bersatu yang bertanding atas tiket PH kalah. Sokongan pengundi Melayu kepada Bersatu ketika itu merosot walaupun kedua-kedua kerusi ini dimenangi oleh Bersatu dalam PRU14.

“Walaupun kecewa dengan keputusan MPT Bersatu, Tun Mahathir tidak sepatutnya meletak jawatan kerana pada masa itu telah ada 138 Akuan Bersumpah Ahli-Ahli Parlimen dari Bersatu, PKR, PAS, BN, GPS, PBS dan Warisan yang menyokong beliau sebagai Perdana Menteri.

“Saya adalah salah seorang ahli Parlimen yang telah menandatangani Akuan Bersumpah untuk terus menyokong beliau sebagai Perdana Menteri. Maksudnya, walaupun Bersatu keluar PH, kedudukan beliau sebagai Perdana Menteri tidak terjejas. Malangnya, Tun Mahathir meletak jawatan juga atas kerelaannya sendiri.

Jelas Muhyiddin, apabila seorang Perdana Menteri meletak jawatan, maka menurut Perkara 43(2) Perlembagaan Persekutuan, seorang Perdana Menteri baharu mesti dilantik oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong.

“Dengan peletakan jawatan Tun Mahathir sebagai Pengerusi Bersatu, saya sebagai Presiden parti telah mempengerusikan mesyuarat khas MPT Bersatu. Mesyuarat tersebut telah sebulat suara membuat keputusan untuk mencalonkan semula Tun Mahathir sebagai Perdana Menteri

“Pada ketika itu, Presiden PAS dan Presiden Umno mencadangkan supaya saya menerima pencalonan sebagai Perdana Menteri. Saya tolak pencalonan itu kerana keputusan parti ialah untuk menyokong Tun Mahathir.

“Ketika semua Ahli Parlimen dipanggil menghadap Yang Di-Pertuan Agong untuk menentukan siapa yang mendapat sokongan majoriti untuk dilantik sebagai Perdana Menteri, saya telah menyatakan sokongan saya kepada Tun Mahathir.

“Malangnya, Tun Mahathir gagal mendapat sokongan majoriti ahli-ahli Parlimen dan sebahagian besar menandatangani Akuan Bersumpah menyokong beliau telah menarik balik sokongan kepadanya menyebabkan beliau tidak boleh dilantik semula sebagai Perdana Menteri.

Kata Muhyiddin, seorang lagi calon Perdana Menteri iaitu Datuk Seri Anwar Ibrahim pun gagal mendapat sokongan majoriti untuk dilantik sebagai Perdana Menteri.

“Negara pada masa itu terumbang-ambing kerana tidak ada seorang pun dalam kalangan ahli-ahli Parlimen yang mendapat sokongan majoriti untuk dilantik sebagai Perdana Menteri.

“Pada ketika itulah saya sekali lagi didatangi oleh rakan-rakan dalam parti PAS dan Umno yang menyatakan sokongan kepada saya untuk dilantik sebagai Perdana Menteri.

“Menurut mereka, inilah satu-satunya cara untuk menyelamatkan negara daripada keadaan yang terumbang-ambing. Sebagai tanda hormat saya kepada Tun Mahathir, saya telah menemui beliau untuk meminta sokongannya. Beliau beritahu saya beliau sedia memberi sokongan kepada saya sebagai Perdana Menteri jika saya berjaya mendapatkan sokongan majoriti ahli-ahli Parlimen.

Muhyiddin berkata, namun, Tun Mahathir membuat pusingan U sekali lagi apabila beliau mencalonkan dirinya sebagai Perdana Menteri untuk berlawan dengannya.

“Allahuakbar. Jadi, cuba saudara dan saudari bayangkan. Adakah saya menikamnya dari belakang? Adakah saya khianat?

“Saya buat ini demi menyelamatkan agama, bangsa dan negara saya. Saya bukan pengkhianat. Mengenai sebab Bersatu keluar PH, saya akan ceritakan kemudian,” jelasnya.— Majoriti

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *