Tiga lelaki maut selepas terhidu gas semasa melakukan kerja-kerja pembersihan sebuah loji kumbahan di Jalan Pantai Permai 1, Pantai Dalam, Kuala Lumpur, semalam.

Mereka yang terdiri daripada dua warga tempatan dan seorang Bangladesh itu adalah pekerja kontraktor pembersihan.

Pusat Gerakan Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kuala Lumpur dalam kenyataan memaklumkan kejadian dilapor pada pukul 2.41 petang, melibatkan enam lelaki yang merupakan pekerja pembersihan mengalami masalah pernafasan akibat terhidu gas dalam loji kumbahan itu.

“Dua daripada mereka berjaya menyelamatkan diri sebelum bomba tiba, manakala empat lagi mangsa masih berada di dalam tangki loji itu,” menurut kenyataan itu.

Kenyataan itu menyatakan anggota Pasukan Khas Bahan Kimia Berbahaya (Hazmat) bomba turut melakukan kerja-kerja bacaan udara dan pengudaraan di lokasi, bagi memastikan kualiti udara dalam keadaan selamat.

Kenyataan itu memberitahu tiga lelaki yang maut dikeluarkan daripada loji itu oleh anggota Unit Pasukan Penyelamat Di Air (PPDA) dan pasukan Hazmat melakukan proses dekontaminasi sebelum diserah kepada polis untuk tindakan lanjut.

By Ostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *